Platini bude 'své' Euro sledovat jako obyčejný fanoušek. Do VIP zón na stadionech nesmí

Do začátku fotbalového Eura zbývá přesně měsíc a už teď je jasné, že v době zahájení šampionátu bude křeslo šéfa UEFA prázdné. Michel Platini šampionát označil za své dítě, teď ale nebude smět ani do VIP zóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Platini

Michel Platini | Zdroj: Reuters

Místo jásotu fotbalových stadionů a debat v konferenčních sálech si teď Michel Platini zvyká na projevy v soudních síních. Trest za pět let staré neetické přijetí dvou milionů dolarů bez dokladu od tehdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera mu sportovní arbitráž v Lausanne snížila, ale nezrušila.

Teď se trojnásobný držitel Zlatého míče obrátí na švýcarský federální soud. V boji o vlastní pověst pokračuje, dva miliony dolarů po něm ale FIFA zpátky nepožaduje. Od současného šéfa Mezinárodní fotbalové federace to zjistil reportér agentury AP Rob Harris v Mexico City, kde se chystá kongres FIFA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michel Platini bude na francouzských stadionech během ME vítán, podle rozhodnutí etické komise FIFA ale nesmí do VIP zón

Gianni Infantino vrácení neeticky vyplacených peněz nepovažuje za téma a je z něj cítit, že se svým bývalým nadřízeným, místo něhož se dostal do čela světového fotbalu, nadále sympatizuje.

„V osobní rovině je mi z rozhodnutí arbitráže smutno, i když ho musím přijmout. Ale s Michelem jsem spolupracoval v Evropské fotbalové unii posledních deset let, z toho sedm jako generální sekretář. On evropský fotbal vedl a myslím, že jsme spolu dokázali velké věci,“ říká šéf FIFA.

Mistrovství Evropy se bude konat v Platiniho vlasti a bude mít 24 účastníků, což je model, který má hodně kritiků a který se poprvé představí právě letos ve Francii.

Jisté je, že Michel Platini za měsíc fanfáry slavnostního zahájení neuslyší z pozice předsedy UEFA. Ta zůstane během turnaje prázdná. Podle etické komise FIFA by neměl mít přístup ani do VIP zóny, i když jako soukromá osoba na zápasy smí.

Sám bývalý šéf UEFA šampionát označil za své dítě a pořadatelé už dali najevo, že ho na stadionech rádi uvidí.

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme