Lidé se při volbě dovolené dívají na bezpečnost. Nekupují zájezdy do severní Afriky a Turecka

V polovině května běžně vrcholí prodej letních dovolených, ale letošní sezona je trochu výjimečná. Cestovní kanceláře už hlásí velkou obsazenost hotelů u oblíbených přímořských destinací. Lidé ze strachu z teroristických útoků téměř nekupují letní dovelené do Afriky a Turecka. Nárůst zahraničních turistů zaznamenalo i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koupání, dovolená, léto

koupání, dovolená, léto | Foto: Fotobanka Freeimages

Ve Španělsku nebo na některých řeckých ostrovech výrazně klesá počet volných míst pro letní ubytování. Podobně je na tom Itálie nebo Bulharsko. Poptávku po těchto střediscích zvýšila zhoršená bezpečnostní situace v severní Africe a Turecku.

Cestovní kanceláře dokupují místa v poptávaných hotelech. Za toto ubytování si ale zájemci výrazně připlatí. „Ceny vyrostly třeba až o třicet procent,“ upozornil Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšování cen v přímořských destinacích mluví Jan Papež z Asociace cestovních kaneceláří

Výrazné zdražování ale není jediným nepříjemným faktem. Komplikace se očekávají i v dopravě do vybraných destinací. „Obávám se, že s dopravou bude hlavní problém, protože nakonec seženete sice ubytování, ale neseženete do té destinace letenku,“ dodal Jan Papež.

Díky této situaci přijelo v letošním čtvrtletí více zahraničních turistů i do Česka. „Podle dnešních dat Českého statistického úřadu jsme zaznamenali nárůst příjezdů zahraničních turistů o nějakých čtrnáct procent. Rostou nám v podstatě všechny významné trhy poměrně velikým tempem,“ sdělil Jan Otava z agentury Czech Tourism.


ČRo, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme