Jediným českým filmem na festivalu v Cannes bude animovaná groteska Happy End

Film o tom, že zdání klame a nakonec všechno dobře dopadne. To je Happy End, který bude Česko jako jediný reprezentovat na festivalu v Cannes. Animovanou grotesku plnou krve a zdánlivých mrtvol přitom nebylo vůbec jednoduché do festivalového programu dostat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový festival v Cannes (ilustrační foto)

Filmový festival v Cannes (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pro režiséra Jana Sasku je promítání jeho filmu na vyhlášeném světovém festivalu velkou poctou. I když do zákulisních jednání, která k tomu vedla, úplně nevidí. Důležité je podle něj spojit se s těmi pravými spolupracovníky.

„Je velké štěstí v mém případě, že jsem tehdy oslovil produkční Kamilu Dohnalovou. Když jsme se bavili o tom, že je film víceméně hotový, tak říkala, že ji ta největší práce čeká. Je to tuna mailů a byrokracie a pak už je to opravdu politika. Kdybych na to měl být sám, tak tam rozhodně nejsem,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jediným českým filmem na festivalu v Cannes bude animovaná groteska Happy End. S jejím tvůrcem mluvila Klára Fleyberková

Ani tehdy, když film organizátoři festivalu vyberou, ale není úplně vyhráno.

„Oslovili nás, že se jim to líbí, ale že potřebují vědět, jestli ten film má celosvětovou nebo aspoň mezinárodní premiéru. Takže nastal kolotoč, kdy jsme zjišťovali, jestli se to náhodou už někam neposlalo, pak se to zase stahovalo. Je to potom už opravdu tahle produkční rovina,“ popisuje režisér.

Film Happy End běží pozpátku. Na začátku jsou mrtvoly, které na konci ožijí. Saska si dal záležet i na výtvarné stránce svého snímku.

„Je to kreslená animace s tím, že jsem se snažil, aby to vypadalo pokud možno co nejvíc jako ruční práce. Mám tam i nějaké 3D modely a 3D animace, které jsem potom zase překresloval, aby to vypadalo jako zbytek,“ vysvětluje.

Film Happy End uvedou v jedné z paralelních sekcí canneského filmového festivalu. Ten začíná zítra, Saskův film uvidí diváci ve čtvrtek 19. května.

Tomáš Pilát, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme