Francouzská vláda změnila zákoník práce bez hlasování v parlamentu. Odbory chystají protesty

Francouzská vláda se rozhodla zavést kritizovanou reformu zákoníku práce pomocí dekretu. Obejde tak hlasování v parlamentu a vyhne se případným problémům při prosazování zákona. Návrh zákona už v minulých týdnech vyvolal rozsáhlé protesty a odbory chystají demonstrace i nyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls obhajuje před poslanci, proč vláda změnila zákoník práce bez hlasování v parlamentu

Francouzský premiér Manuel Valls obhajuje před poslanci, proč vláda změnila zákoník práce bez hlasování v parlamentu | Zdroj: Reuters

Premiér Manuel Valls se obával hlavně toho, že by návrh mohlo zablokovat hlasování v parlamentu. S návrhem totiž nesouhlasí pouze opozice, ale také někteří poslanci v jeho vlastní socialistické straně. Valls se k využití dekretu rozhodl po mimořádné schůzce s ministry.

„Vládní kabinet mě pověřil tímto krokem, protože tato reforma musí projít. Protože tato země se musí posunout dopředu. Protože sociální vztahy a práva zaměstnanců musejí dosáhnout pokroku,“ uvedl premiér.

Proti jeho kroku se logicky ostře postavila opozice. Opoziční poslanci podali návrh na hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Postup, který premiér Manuel Valls zvolil, je totiž zcela legální a v souladu s ústavou a nic jiného tedy opozici nezbývá.

I tento scénář je ale teď pro vládu výhodný. Rebelující socialističtí poslanci by totiž sice hlasovali proti návrhu, pravděpodobně ale nebudou chtít ohrozit stabilitu vlády a tak ji v hlasování podpoří.

Na účet premiéra Vallse nicméně nešetřili kritikou. Rebelové označili zvolený postup prosazení zákona za drsný způsob využití ústavy k tomu, jak zbavit zástupce lidu jejich práva rozhodovat. Rozhodnutí vlády také někteří označili za nedemokratické.

Masivní protesty

Kritikům vadí hlavně tři body. Zákon stanovuje maximální výši odstupného v případě propuštění zaměstnance. Zmírňuje podmínky pro propouštění z ekonomických důvodů a zaměstnavatelům také umožňuje nedodržovat tak striktně kratší pětatřicetihodinový pracovní týden, který v roce 2000 prosadili socialisté.

Reforma navíc dovoluje, aby ve výjimečných případech mohli zaměstnanci pracovat až šedesát hodin týdně.

Manuel Valls sice po protestech studentů zmírnil některé navrhované změny, součástí reformy ale zůstala například možnost, aby zaměstnavatelé uzavírali se zaměstnanci vnitřní dohody ohledně pracovní doby.

Už ve čtvrtek se chystají rozsáhlé protesty, které svolalo hned sedm odborových svazů a mládežnických organizací. Svaz středoškolských studentů už včera oznámil, že vláda odmítla demokratickou debatu o tomto zákonu. Studenti spolu s odbory protestovali už několikrát a uspořádali opravdu masivní demonstrace.

Do okolí pařížského Náměstí republiky před necelými čtrnácti dny podle policie přišlo asi 170 tisíc lidí. Organizátoři akce ale tvrdí, že v ulicích bylo až půl milionu demonstrantů.

Protesty se tehdy neobešly bez problémů. Některé skupiny se chovaly agresivně. Házely na policii předměty a zapalovaly auta. Policie tehdy podle ministra vnitra Bernarda Cezeneuve po celé zemi zatkla celkem 124 lidí.

Lidé v Paříži protestovali proti reformě zákoníku práce | Foto: Reuters

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme