Je potřebný nový zákon o Pražském hradu, který navrhují komunisté?

11. květen 2016

Vláda má na programu návrh poslanců KSČM na vydání zákona o Pražském hradu, týkajícího se ochrany státního majetku.

Církevní restituce ani po více než třech letech nedávají spát hlavně komunistům. Po návrhu na zdanění náhrad za nevydaný majetek přišli s novým zákonem o Pražském hradu. Má stanovit, že areál Hradu patří do vlastnictví státu, a tím pádem ochránit desítky nemovitostí areálu před převodem na jiné vlastníky, zejména církve.

„Já si myslím, že tady žádná nejasnost už není a ty sporné otázky byly dohodou vyřešeny,“ odpovídá historik Jaroslav Šebek na otázku, zda je potřebný zákon o Pražském hradu.


Dohoda je v zásadě velkým kompromisem. I z toho hlediska nevidím nějaký zásadní problém, aby se musel přijímat speciální zákon. historik Jaroslav Šebek


Do budoucna není vyloučeno a není záruka, že se mohou při změně hlavy státu nebo jednoho ze smluvních partnerů, otázky znovu otevřít. Stanislav Grospič (KSČM)

Před čím či kým má zákon Hrad chránit?

„Dohoda, která proběhla nedávno, ukazuje, že je to vysoce akutní problém a že by bylo dobré, kdyby Česká republika zákonem vymezila otázku sídla prezidenta České republiky,“ myslí si o nutnosti speciálního zákonu JUDr. Stanislav Grospič (KSČM), místopředseda Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny.

KSČM předloží zákon Poslanecké sněmovně. Grospič věří, že si získá podporu a opakuje během rozhovoru několikrát, že pokud není problém s dohodou, neměl by být problém ani s přijetím zákona.

Duel s oběma hosty vysílání si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autor: bur
Spustit audio