Odboráři dostali příslib, že vláda schválí příspěvky pro horníky

Odboráři dostali na předsednictvu tripartity příslib, že vláda dnes schválí příspěvky pro horníky OKD. Novinářům to řekl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastníci OKD se snažili o to, aby včas a v plné výši hradili všechny závazky vůči státu

Vlastníci OKD se snažili o to, aby včas a v plné výši hradili všechny závazky vůči státu | Foto: Drahoslav Ramík | Zdroj: ČTK

Havíři, kteří v podniku byli aspoň dva roky, by podle návrhu ministerstva průmyslu po určitou dobu pobírali 8 tisíc korun měsíčně. Ostatní by dostávali 7 tisíc korun.

Sábel nicméně připustil, že materiál se ještě může částečně změnit. Proti návrhu ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD totiž vystupuje ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Nelíbí se mu, že by se opatření mělo týkat i jiných společností než OKD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání tripartity o OKD mluví ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD a předseda rady expertů Asociace insolvenčních správců Michal Žižlavský

„Pokud se jedná o OKD, tak doufám, že i ministr Babiš ruku pro příspěvek zvedne. Vláda slíbila, že se bude zabývat hlavně situací v okrese Karviná, kde bude situace nejhorší,“ dodal Sábel.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák dnes uvedl, že z hlediska zaměstnavatelů a podnikatelů je důležité to, jakou kapacitu horníkům nabídnou. „V (Moravskoslezském) kraji je sice 12 tisíc volných míst, ale struktura kvalifikace určitě neodpovídá tomu, jaká je představa horníků a dalších zaměstnanců,“ podotkl.

Tisíc míst podle něj nabídne automobilový průmysl. „Otázka, je zda to horníci přijmou, nebo půjdou do předčasných důchodů či využijí jiné možnosti,“ dodal.

Udržet OKD v provozu

Ministr průmyslu Jan Mládek se dnes také krátce sešel s insolvenčním správcem OKD, Lee Loudou. Podle ministra je Loudovým zájmem udržet OKD v provozu co nejdéle.

„Shodli jsme se na tom, že ten úplně první úkol je udržet firmu v chodu do té doby, než se sejde věřitelský výbor, což bude 10. srpna. Pan Louda se pokusí získat peníze ze soukromého sektoru, pokud by se mu to náhodou nepovedlo, tak s ním budeme jednat. Pan Louda je s tím srozuměn,“ doplnil Mládek.

Možnost, že by peníze na provoz OKD v insolvenci poskytl Loudovi stát, už ráno připustil i ministr financí Babiš. Stát by díky tomu získal pohledávku vůči OKD a dostal se tak do věřitelského výboru. To by mu umožnilo účastnit se insolvence takříkajíc zevnitř.

O změnách v sociálním programu dnes jedná vláda. Kromě příspěvků bude řešit například možnost uplatnění asi 250 zaměstnanců OKD ve státním podniku Diamo. Také s tímto návrhem nesouhlasí resort financí.

Vláda dnes měla projednávat i takzvaný 'lex OKD', tedy změnu insolvenčního zákona, kterou předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Mládek ale Českému rozhlasu potvrdil, že návrh dnes Pelikán z programu stáhl.

„Jsem tomu rád, protože takto účelový pozdní vstup do této věci by ničemu neprospěl,“ řekl Mládek. Změny obsažené v novele se měly týkat hornických firem, které ke dni podání insolvenčního návrhu zaměstnávají nejméně 500 lidí, a také dalších firem v případném koncernu.

ČTK, ČRo, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme