Státní příspěvek horníkům je spravedlivý, jde o unikátní případ, říká odborový právník

Vláda přislíbila ohroženým zaměstnancům OKD osmitisícový příspěvek. Tento krok vítá právník z Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek, podle kterého jde o dobrý kompromis. Je ale spravedlivý oproti lidem propuštěným z méně známých firem?

Horníci z OKD jsou podle něj nejvíce vystavení extrémním podmínkám důlní práce, újma na zdraví je značná. „Pro tyto lidi je potřeba hledat nějaký sociální program, protože překvalifikování na jinou pracovní činnost je náročné,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Jde podle něj o unikátní věc, nicméně hornictví je speciální oblast činnosti, za kterou vláda v minulosti převzala celou řadu závazků, které souvisí například s ekologií. „Škody, které páchá důlní činnost na životní prostředí a zdraví lidí, jsou značné a stát z minulosti převzal určité garance,“ podotýká.


Propuštění zaměstnanci OKD by měli dostávat sedm, respektive osm tisíc korun měsíčně, příspěvek bude vyplácen po dobu tří měsíců až pěti let, maximálně vždy podle odpracované doby a věku pracovníků

Jestliže se objeví extrémní situace, která se týká významného počtu lidí, tak to vláda řeší, podobně jako v případě OKD. „Vypadá to jako velké opatření pro tuto okamžitou chvíli, ale my pořád věříme, že zánik černouhelného hornictví v Česku není otázka jednoho týdne, měsíce nebo krátké doby,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.