Fištejn: Politická korektnost ničí volnost, kterou potřebujeme, abychom se vybabrali z průměru

11. květen 2016

Ničí přílišná politická korektnost demokratickou diskuzi? Jsme zbytečně zdrženliví ve snaze nazývat věci pravými jmény? A trpí tím svoboda slova? Také tyto názory v poslední době sílí především v souvislosti s uprchlickou krizí a Evropskou unií. Je i česká společnost v zajetí politické korektnosti?

„Tady nikdy nic jako politická korektnost neexistovalo,“ uvedl v pořadu Pro a proti komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Podle něj je to, co se nyní vydává za politickou nekorektnost, velmi často pouze ospravedlněním vlastních předsudků a pouhé hulvátství.

Je důležité rozlišit to, co se děje v zemích západní Evropy a v Česku. „Koncept politické korektnosti jsme v České republice nikdy nepochopili: co to je, co by to mělo být, a nikdy se tu nic takového nepraktikovalo,“ tvrdí novinář.

„Politická korektnost znamená korigovat sebe sama a přemýšlet, jestli můj přístup není podmíněn předsudky a apriorním negativismem. Tento původní koncept politické korektnosti měl velmi pozitivní význam,“ připomněl Honzejk.


Honzejk: „Politická korektnost se u nás stala sprostým slovem... Kdo odmítá politickou korektnost jako škodlivé sociální inženýrství a neomarxistický koncept, by si měl uvědomit, co vlastně politická korektnost dokázala přinést. To, že teď zachází do absurdních měřítek, je špatně... Když se v Česku kritizuje politická korektnost, tak je to spíš ospravedlnění vlastního hulvátství.“

Komentátor a publicista Jefim Fištejn je přesvědčen, že jak definice politické korektnosti, tak nekorektnosti je dost nejasná.


Fištejn: „Pokud je politická korektnost čistě ochranou menšin, tak tam je přijatelná. Tam, kde je náhražkou za pravidla etického chování podle Gutha-Jarkovského, tam je nesmyslná a vede ke škodě... Jako každé dobro, které nezná míru, se snadno stává svým vlastním opakem.“

„Proč se vůbec mluví o politické korektnosti i třeba v případech týkajících se pohlaví a národnosti?“ ptal se.

Vysvětlení publicista podal sám. „Protože se politika vzdala své povinnosti vést a přesahovat průměrný názor. Spíše dbá na to, aby byl názor ve společnosti právě ten zprůměrovaný, což se politické korektnosti daří.“

Politická korektnost je v zásadě ochrana menšin, ať už politických, sexuálních, etnických nebo kulturních, soudí novinář.

„Politická korektnost ale také ničí volnost, kterou potřebuje každý vědec, diskutér nebo myslitel k tomu, aby se vybrabal z průměru,“ konstatoval Jefim Fištejn.

autoři: ves , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.