Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni zachraňují památky v iráckém Mosulu

11. květen 2016

Archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni chtějí pomoci se záchranou historických památek v Iráku. Nejcennější středověké stavby ve městě Mosul zničil takzvaný islámský stát. Vědci z Plzně teď shromažďují materiály, které by mohly posloužit při jejich obnově.

„Pečlivou analýzou satelitních snímků a mediálních zpráv jsme dospěli k číslu asi 38 staveb, které byly prokazatelně zničeny. Počet zahrnuje dvě stavby křesťanské, pět staveb pravděpodobně muslimských, ale neurčených, a zbytek jsou většinou sunnitské hrobky a mešity,“ jmenuje archeolog Karel Nováček z Filozofické fakulty ZČU v Plzni.

O zničených stavbách se vědci snaží shromáždit co nejvíce plánků, detailů a fotografií. Čerpají z dostupných zdrojů - publikací, archívů nebo prostřednictvím sociálních sítí. Podle Karla Nováčka mohou přispět také soukromí dárci. „Československo bylo významně zastoupeno v 50. až 80. letech řadou svých firem a specialistů v budování irácké infrastruktury a celá řada geologů nebo strojařů navštívila severní Irák a vytvořila si svou vlastní fotografickou sbírku. My bychom byli rádi za možnost si ty snímky naskenovat,“ nabádá Nováček ke spolupráci.

Cílem je památky v budoucnu rekonstruovat

Zničené památky zanesli vědci do interaktivní mapy, která je přístupná na internetu. Každý červený čtvereček po rozkliknutí odhalí lidem dostupné informace, fotografie a další známé detaily. „Tady můžete vidět na snímku stále ještě relikty stojící stavby a v současnosti je zde totálně zplanýrovaná plocha, která zřejmě plní funkci parkoviště,“ popisuje snímek jedné z poškozených lokalit Lenka Starková.

Vědci teď usilují o takové množství materiálů, které by pomohlo v následné obnově památek. „Chtěli bychom získat sérii fotografií, snímků interiérů, ze kterých bychom byli schopni rekonstruovat jednotlivé exponáty, ať už tedy v podobě virtuální prohlídky anebo třeba na 3D tisku,“ říká Starková.

Vědci také mapují významné památky, které zatím stojí. Ty ale na mapě projektu uvidí z bezpečnostních důvodů jen úzký okruh lidí. Vědci nechtějí, aby mapa posloužila jako návod k další vlně demolic. Jaké památky zůstanou v Mosulu zachované pro budoucí generace, budou vědci zjišťovat, až se město podaří osvobodit.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio