Bezpečný výhled na jihočeskou řeku Lužnici nabízí visutá dřevěná lávka u Bechyně

11. květen 2016
Česko – země neznámá

Jedním z několika krásných míst, které můžete navštívit v okolí jihočeského lázeňského městečka Bechyně, je visutá dřevěná lávka nad řekou Lužnicí. Nachází se na pravém břehu Lužnice naproti ústí dalšího toku – Židovy strouhy. Vede k ní asi dva kilometry dlouhá červeně značená cesta z centra Bechyně.

Červená trasa bohužel obchází legendární bechyňské schody, což je 220 kamenných stupňů, klesajících do údolí Lužnice. Zato ale nabízí neotřelý pohled na rozlehlý zámecký komplex. Stejně tak se stezka vyhýbá bechyňskému jezu. Romantické zákoutí by sice bylo při cestě, ovšem s ohledem na malé děti až nebezpečně blízko hučící vody.

Samotná visutá lávka nad řekou se nachází hluboko v lesích, poblíž hvožďanského kempu, který ožívá jen v sezóně. Ve třicátých letech minulého století ji postavili členové Klubu českých turistů Bechyně jako součást tehdejší Franzlovy stezky.

Nedávno se lávka dočkala kompletní rekonstrukce. Dostala nová podlahová prkna i nátěr a opravilo se dřevěné zábradlí. Vzhledem ke špatné přístupnosti šlo o poměrně náročné zásahy, materiál se musel přivážet po řece ve člunu. Nyní je ovšem lávka naprosto bezpečná a nikomu nehrozí propad skrz shnilou plaňku.

I když je cesta k lávce poměrně krátká a vede pohodlnými úseky, je potřeba počítat s několika terénními záludnostmi, které mohou být pro rodinné výlety s kočárkem nebo pro osoby se zhoršenou pohyblivostí nepříjemným překvapením. Naopak děti mladšího školního věku se sklonem k dobrodružství mohou být nadšené.

Most nad soutokem Lužnice a Smutné

Na jaře, kdy může hladina Lužnice vystoupat při tání až o pár desítek centimetrů výš, se některé úseky cesty ocitají pod vodou, poté je musíte obejít lesem. Za mokra jsou některé krátké skalní úseky kluzké.

autor: Filip Černý
Spustit audio