Propuštění zaměstnanci OKD dostanou příplatek až 8000 korun po dobu tří let

Propuštění pracovníci OKD by mohli od státu dostávat až 8000 korun měsíčně po dobu maximálně tří roků, pokud celkem odpracovali alespoň 15 let. O zvláštním vyrovnávacím příspěvku, na který budou mít nárok zaměstnanci černouhelné společnosti, dnes jednomyslně schválila vláda. Potvrdili to premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek, oba z ČSSD. Příspěvek ale nedostanou například zaměstnanci dodavatelských firem OKD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mimořádné jednání předsednictva tripartity k situaci v OKD. Na snímku vpravo je předseda hornických odborů Jan Sábel

Mimořádné jednání předsednictva tripartity k situaci v OKD. Na snímku vpravo je předseda hornických odborů Jan Sábel | Zdroj: ČTK

K původní verzi měl výhrady hlavně vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Už ráno řekl, že nesouhlasí s tím, aby příspěvek v budoucnu mohli dostávat i propuštění zaměstnanci jiných společností nebo povrchových dolů. Ty nakonec ve finální podobě nebudou.

„U OKD je speciální situace. Je to oblast, kde je největší nezaměstnanost, majitel de facto neexistuje, je tam insolvenční správce a nakonec jsme dospěli ke kompromisu, který má podstatně menší dopad na státní rozpočet,“ uvedl Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila příspěvek pro propouštěné zaměstnance OKD. Více ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD a náměstek ministra financí Ondřej Závodský

I podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL je výsledná verze kompromisem. „Jde především o horníky, protože u ostatních firem, když jste třeba řidič, tak práci samozřejmě najdete snadněji,“ vysvětlil.

Ještě před jednáním vlády se sešel ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD s insolvenčním správcem OKD Lee Loudou, který Mládka ujistil, že prioritou je zachovat provoz společnosti.

„Shodli jsme se na tom, že první úkol je udržet firmu v chodu do té doby, než se sejde věřitelský výbor, což bude 10. srpna. Pan Louda se pokusí získat peníze ze soukromého sektoru, pokud by se mu to nepovedlo, budeme s ním jednat,“ řekl ministr.

Právě přerušení těžby se zaměstnanci OKD obávají. „Většina lidí tady má hypotéky a nevědí, jestli budou mít příští měsíc na zaplacení, nebo jestli jim domy vezmou, či ne. To je nejhorší,“ svěřil se jeden z horníků.

Finanční transakce těžební firmy OKD zřejmě prověřuje policie

Číst článek

Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda před 15 lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Ondřej Látal, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme