Libor Dvořák: Jaká je současná politika ruského prezidenta Vladimíra Putina?

11. květen 2016

Rusko v reakci na budování americké protiraketové obrany v Evropě přezbrojuje na rakety s „těžko předvídatelnou dráhou letu”, jejichž trajektorie se rychle mění. Právě dnes to uvedl ruský internetový list Gazeta.ru.

V prvé řadě jde o rakety RS-24 Jars, předvedené loni a letos na moskevské přehlídce.

Je to vynucená reakce, říká v podstatě velitel ruských strategických sil Sergej Karakajev a pokračuje: „Rusko aktivně pracuje na zdokonalování prostředků překonání protiraketové obrany svými mezikontinentálními raketami. Je to podmíněno tím, že se Spojené státy nespokojují s tím, čeho zatím dosáhly a pokračují ve zdokonalování svého systému protiraketové obrany, včetně rozmisťování jeho prvků v Evropě. Proto při vývoji nových raket věnujeme zvláštní pozornost pronikání protiraketovou obranou."

Nové rakety se podle generála Karakajeva vyvíjejí s přihlédnutím na požadavek proniknout jak stávající, tak perspektivní americkou protiraketovou obranou. Jistě je zbytečné připomínat, jakým trnem v oku jsou Rusku veškeré americké snahy posílit svůj antiraketový systém, a to i v relativní blízkosti ruských hranic. Ostatně zastánci amerického radaru v českých Brdech by mohli vyprávět.

Čtěte také

Ruské obavy ze světa, z něhož se největší stát světa stále urputněji vyčleňuje, jsou možná v jistém smyslu pochopitelné, i když nejnovější přezbrojování, které by mělo být ukončeno v roce 2022, je bezesporu nadbytečné.

Zatímco příklady ruské agrese před osmi lety v Gruzii a před dvěma lety na Ukrajině jsou nabíledni, podobné západní iniciativy, útočící na ruskou státní suverenitu vidět věru není – a to ani v náznaku. Možná už proto, že do nějakého vážného konfliktu s Rusy se nechce ani Evropě, ani Spojeným státům.

Na Rudém náměstí bylo 10 000 pochodujících, nové tanky Armata, další moderní obrněnce či simulované tankování strategického bombardéru TU-160

Tyto přezbrojovací iniciativy přitom přicházejí v době, kdy ruská ekonomika prožívá nelehké časy, způsobené sankcemi, slabým rublem i nízkými cenami energetických surovin.

Jak píší v redakčním článku k pondělní vojenské přehlídce na Rudém náměstí britské Times, Vladimir Putin „znovu předvádí svaly“ a zcela ignoruje hrozby, jimž je současná ruská ekonomika vystavena. Citujeme: „Tato přehlídka nebyla ani tolik svátkem vítězství nad hitlerovskou armádou, jako spíš hrubé Putinovo chvástání politikou, využívající vojenské síly pro demonstraci mocenských možností Kremlu v zahraničí.“

Čtěte také

Jak se ale Times ve svém redakčním článku domnívají, žádné podobné chvástání ruského prezidenta v moudrého státníka nepromění. Národní hrdost nemůže být budována jen na okázalém předvádění nových raket a tanků.

Mnohem podstatnější je správné řízení země, ekonomické úspěchy a respekt ve vztahu nejen k příznivcům, ale i k politickým oponentům. Že by ovšem v dnešní Moskvě někdo podobným radám a doporučením naslouchal, je nanejvýš nepravděpodobné – i přesto, že právě masivní zbrojení bude ekonomické nesnáze Ruska dál prohlubovat.

autor: ldo
Spustit audio