Třeboň uvažuje o stěhování knihovny, jednou z možností je i taneční sál Besedy

11. květen 2016

Nové prostory pro městskou knihovnu hledají v Třeboni. Jednou z možností, kam by se stovky knih mohly přestěhovat, je i taneční sál kulturního domu Beseda. Opozici i současnému provozovateli zařízení se ale nápad radnice zdá nesmyslný.

„Toto je zatím pouze myšlenka a jedna z možností. Dlouhodobě se ví, že prostory knihovny jsou pro její chod a činnosti nevyhovující, nicméně o žádném přesunu na jiné konkrétní místo doposud rozhodnuto nebylo,“ řekla k možnému stěhování knihovny mluvčí města Jitka Bednářová.

Ještě před měsícem o něm nic nevěděla ani ředitelka knihovny Vlasta Petrová. „My jsme o to nežádali, ale pokud bychom se měli stěhovat do něčeho lepšího a většího, tak rozhodně nepohrdneme. Naše knihovna je tady 21 let a ono už je to leckde znát, chybí nám sklady i místnost pro různé akce,“ uvedla.

Návrh na přestěhování knihovny do tanečního sálu Besedy zaskočil i jejího provozovatele Martina Ježka. Besedu si pronajal v roce 2013 v době, kdy kulturní stánek pod vedením Bertiných lázní prodělával pět milionů korun za rok a nikdo neměl o jeho provoz zájem.

„První rok byl krizový, to jsem byl asi půl milionu v mínusu. Druhý rok jsme se stabilizovali, našli jsme, co celoročně vyhovuje obyvatelům. Za poslední rok už jsme začali mazat ztráty a funguje to, myslím, velice dobře,“ komentoval Martin Ježek.

Vedení města argumentuje tím, že taneční sál není pro pořádání plesů vhodný. Zejména prý vadí sloupy v sále, které při tanci překáží.

Opoziční zastupitel Jan Váňa z ODS, který byl v době stamilionové rekonstrukce Besedy starostou, ale sál brání. „Ty sloupy tam byly odjakživa, a jestli někomu překáží statický sloup, pak se nemůže vyhnout ani tanečnímu páru. Je to vlastně jediný taneční sál v Třeboni, Roháč nepovažuji za místo, kde by se měly konat plesy, a sál v Auroře je jednak z ruky a už nemá odpovídající úroveň,“ reagoval.

Jestli se knihovna přestěhuje do tanečního sálu Besedy nebo pro ni vedení města najde jiný prostor, zatím není jasné. Podle některých by se knihovna mohla přestěhovat například do budovy bývalé radnice, kterou město před nedávnem koupilo zpět od soukromého majitele a která v minulosti jako knihovna sloužila.

autor: hoch
Spustit audio