Schulz: Zrušení víz pro Turky už do léta nelze stihnout. Ankara musí splnit podmínky

Bezvízové cestování do Evropy pro Turky už nejde podle předsedy Evropského parlamentu do začátku července stihnout. Martin Schulz vyloučil možnost, že by europarlament jednal o zrušení víz předtím, než Turecko splní všechny požadavky osmadvacítky. S červencovým termínem počítala dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz

Konference Česko očima Evropy, Martin Schulz | Foto: Filip Jandourek

Splnění všech podmínek, které Evropská unie po Turecku požaduje, je podle Martina Schulze klíčové. Šéf EP proto ani návrh na zavedení bezvízového režimu nepodal do příslušného parlamentního výboru.

A v takovém případě je podle něj nereálné, aby se vše – včetně schválení – stihlo do července. Pro německý veřejnoprávní rozhlas dodal, že nový režim by zároveň musely schválit členské země, což se v žádném případě stihnout nedá.

V podobném duchu jako Schulz dnes mluvil i německý ministr vnitra Thomas de Mazière, který pro bulvární list Bild řekl, že nevěří, že Turecko podmínky vůbec dokáže splnit.

V březnu, kdy se podepsala dohoda o omezení migrace, se Turecko zavázalo, že splní celkem 72 podmínek daných osmadvacítkou. Otevřených jich do této chvíle zůstává pět: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce tureckých soudů se státy Evropské unie, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony.

Právě poslední bod se aktuálně stal zásadním problémem celé dohody, když prezident Recep Tayyip Erdogan odmítl turecké protiteroristické zákony měnit.

„Turecko čelí útokům teroristických organizací a silám, které je podporují – ať už přímo, nebo nepřímo. A v takové situaci nám Evropská unie říká, jakým způsobem máme měnit protiteroristické zákony, pokud chceme dosáhnout dohody o bezvízovém styku. V tom případě unii vzkazuji: My si půjdeme naší cestou, a vy si jděte zase tou svou!“ prohlásil Erdogan minulý týden.

Včera turecký prezident řekl, že očekává zrušení víz nejpozději v říjnu. Martin Schulz ale namítl, že i v takovém případě by Ankara musela začít pracovat na splnění podmínek okamžitě.

Evropská komise už dřív uvedla, že Turecko nejspíš nestihne do léta zavést pasy s biometrickými údaji, které by odpovídaly evropským standardům. Mělo proto dočasně vydávat biometrické pasy s omezenou platností. Komise má taky výhrady k turecké ochraně dat.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme