Generátor vážící 120 tun už je na palubě. Antonov Mrija může odletět do Austrálie

Největší nákladní letadlo na světě Antonov An-225 Mrija je připraveno odletět z pražského Letiště Václava Havla. Na jeho palubu dnes pracovníci přepravní firmy dopravili 120tunový elektrický generátor, který poputuje do australského Perthu. Mrija odstartuje zítra ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generátor vážící 120 tun už je na palubě. Antonov Mirja může odletět do Austrálie

Generátor vážící 120 tun už je na palubě. Antonov Mirja může odletět do Austrálie | Foto: Jaroslav Skalický

Po odklopení pilotní kabiny se otevřel nákladový prostor letadla. K němu byla přistavena několik desítek metrů dlouhá rampa, na kterou jeřáby posadily elektrický generátor.

Stroj je přesto ve srovnání s letadlem drobeček. Do nákladového prostoru by se vešel asi čtyřikrát. Obrovská je ale i hmotnost generátoru, váží 120 tun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generátor vážící 120 tun už je na palubě. Antonov Mrija může odletět do Austrálie. Natáčel Jaroslav Skalický

„Velikou složitostí je dostat 120 tun do trupu letadla, je to jedna z nejnáročnějších operací, a samozřejmě také zafixovat náklad tak, aby vydržel veškeré turbulence ve vzduchu,“ popsal ředitel přepravní firmy DB Schenker Tomáš Holomoucký.

Při transportu museli kromě hmotnosti vyřešit pracovníci ještě několik problémů. Náklad třeba nepřevážejí v dřevěné bedně, jako je běžné.

„Do Austrálie je problém dovážet dřevo, musí být různým způsobem upraveno. V tomto případě jde tedy jen o plastový obal,“ dodal Martin Bacílek z přepravní firmy.

„Další zajímavou záludností celé přepravy je naplánovat letiště, kde je možné uskutečnit mezipřistání. Mrija potřebuje každých 3500 kilometrů dotankovat. Nakonec jsme vytipovali letiště v Turkmenistánu, Indii a Indonésii,“ upřesnil Holomoucký.

Generátor vážící 120 tun už je na palubě. Antonov Mirja může odletět do Austrálie | Foto: Jaroslav Skalický

Dopravu navíc musela firma uspíšit. „V Austrálii byla havárie generátoru a bylo potřeba ho vyměnit co nejdříve, takže jsme dali přednost dražší a rychlejší přepravě před pomalejší a levnější,“ doplnil Holomoucký.

Největší nákladní letadlo na světě dorazí do australského Perthu v neděli. Po moři by přeprava trvala deset týdnů.

Mrija dokáže přepravit až 250 tun nákladu. Letoun projektovala ukrajinská kancelář Antonov a poprvé vzlétl v roce 1988. Na pražském Letišti Václava Havla přistál v úterý. Celkem 84 metrů dlouhý letoun s rozpětím křídel přes 88 metrů už ale Prahu několikrát navštívil, poprvé v roce 1989.

Největší nákladní letoun světa Antonov An-225 Mrija přiletěl na pražské Letiště Václava Havla | Foto: Filip Jandourek

Antonov 225 Mrija | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme