Hrad poprvé představí barevnou kopii busty Karla IV. Památkáři ji vytvářeli zhruba půl roku

Na Pražském hradě začne už tuto neděli série výstav o Karlu IV. V Jízdárně například návštěvníci poprvé uvidí barevnou kopii busty českého krále. Její originál je v katedrále svatého Víta, lidé se ale do těchto míst běžně nepodívají. Na kopii teď památkáři dodělali horní část koruny i zlacení, o které původní busta přišla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníci výstavy poprvé uvidí barevnou kopii busty Karla IV. Památkáři ji vytvářeli zhruba půl roku

Návštěvníci výstavy poprvé uvidí barevnou kopii busty Karla IV. Památkáři ji vytvářeli zhruba půl roku | Foto: Filip Jandourek

„Má bílý plášť se zlatým vzorováním a zlatý stojací límec s namalovanými kameny a perlami. Krom toho má zlacenou korunu, do které je vložena bílá mitra,“ popisuje architekt a ředitel odboru památkové péče Pražského hradu Petr Chotěbor.

Bustu vytvářeli památkáři zhruba půl roku. Podle restaurátorky Radany Hamsíkové přibližně věděli, jaké barvy na ní byly původně. „Na originálu se ve fragmentech dochovala původní polychromie,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O víkendu lidé poprvé uvidí barevnou kopii busty Karla IV. Památkáři ji vytvářeli zhruba půl roku. Natáčela Pavla Lioliasová

Kopie má na bílém plášti zlaté ornamenty. Jestli ale zrovna takové tvary na originální bustě byly, se podle restaurátorky neví.

„Na originální bustě jsme sice našli zlacené fragmenty, ale nebylo možné vystopovat jejich přesný tvar, takže nám s tím pomohli odborníci,“ doplňuje Hamsíková.

Vedle samotné hlavy českého panovníka je také na každé straně malý štít - červený s českým lvem a žlutý s říšskou orlicí.

Kromě barevné kopie jsou na sloupech v Jízdárně pražského Hradu také další busty | Foto: Filip Jandourek

Kromě barevné kopie jsou na sloupech v Jízdárně Pražského hradu také další busty a místnost se podobá části interiéru svatovítské katedrály, takzvanému triforiu.

„Triforium je ochoz, který obíhá ve svatovítské katedrále kolem celé stavby. Jeho středověká část je omezena vysokým chórem a příčnou lodí,“ upřesňuje Petr Chotěbor.

Autoři výstavy vytvořili kopii tohoto ochozu, aby mohli návštěvníkům přiblížit, kde se v chrámu nachází právě originální busta Karla IV.

Místnost Jízdárny se podobá části interiéru svatovítské katedrály, takzvané triforium | Foto: Filip Jandourek

Její barevnou kopii mohou zájemci poprvé vidět od neděle v Jízdárně Pražského hradu na výstavě Koruna království: Katedrála sv. Víta a Karel IV.

Další výstavy připravené na Pražském hradě k letošnímu 700. výročí narození českého panovníka se budou věnovat historii korunovací českých králů, dostavbě katedrály z přelomu 19. a 20. století, vztahu českého státu ke korunovačním klenotům a středověké dobývání vzácných kovů.

Výstava Koruna království: Katedrála sv. Víta a Karel IV | Foto: Filip Jandourek

Pavla Lioliasová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme