Exekutoři se brání chystanému snížení odměn za vymáhání. Mimořádně se sejdou v Praze

Exekutorská komora odmítá chystané snížení odměn za vymáhání dluhů. O dvě třetiny chce takzvaný exekuční tarif srazit vyhláškou ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle kterého jsou současné odměny pro exekutory přemrštěné. Exekutoři se kvůli tomu sejdou dnes na mimořádném sněmu v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Česká televize

Pokud dnes vymáhá exekutor dva roky například dvacetitisícový dluh, účtuje si 6500 korun. Podle nové vyhlášky by šlo o tři tisíce korun.

Návrh by měl pomoci dlužníkům, kteří platí náklady na exekuci. Exekutorská komora však tvrdí, že úřady nebudou mít na provoz a skončí, což povede k tomu, že se věřitelé budou hůře dostávat ke svým penězům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exekutoři se brání chystanému snížení odměn za vymáhání. Názor Soudcovské unie na celou věc připojila prezidentka Daniela Zemanová

„Panuje zde mylná představa o tom, že odměna soudního exekutora je jeho osobním příjmem nebo snad ziskem. Tak to není. Odměna je část příjmu, ze které exekutoři hradí zejména fixní náklady spojené s provozem jeho exekutorského úřadu, typicky mzdy pracovníků, nájemné, náklady na pořízení softwaru, vybaven a tak dále a tak dále,“ popsala před časem prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

V Česku nyní funguje 158 exekutorských úřadů, v nichž pracuje asi 3000 zaměstnanců. Aktuálně čeští exekutoři vymáhají asi 350 miliard korun. Podle ministerstva spravedlnosti je změna neohrozí.

„Z našich závěrů a analýz vyplývá, že prostor pro snížení tarifů u exekutorů zcela jednoznačně je. Rozhodně si také nemyslíme, že by snížení tarifů mělo být pro exekutory likvidační,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová dnes varovala, že pokud by se potvrdily obavy exekutorů, tak by to negativně dopadlo na celou společnost.

„Považujeme snížení odměny exekutorů o dvě třetiny za velmi radikální řešení. Mělo by to být odpovídajícím způsobem odůvodněno. Předkladatel takového řešení by měl zejména společnost ujistit, že i poté bude exekuční řízení probíhat řádně a nezávisle,“ dodala Zemanová.

Exekutoři se chtějí pokusit na dnešním sněmu přednést argumenty, které mají ministerstvo přesvědčit o opaku.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme