Brazilský senát schválil dočasné odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové

Brazilský senát schválil dočasné odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. Vyslovilo se pro to 55 senátorů. Místo Rousseffové teď bude půl roku vládnout viceprezident Michel Temer. Během této doby musí o dalším osudu Rousseffové rozhodnout soud. Opozice ji viní z manipulace se státním rozpočtem, kterou se měla snažit maskovat zhoršující finanční stav země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před brazilským parlamentem demonstrovali lidé za odvolání prezidentky Rousseffové

Před brazilským parlamentem demonstrovali lidé za odvolání prezidentky Rousseffové | Zdroj: Reuters

Opoziční senátoři často argumentovali tím, že prezidentka Rousseffová kromě porušení rozpočtových pravidel neudělala nic s ekonomickou krizí. Brazílie zažívá největší recesi za poslední čtvrtstoletí.

Naopak spojenci prezidentky tvrdili, že žádný přečin neudělala a že její odvolání je nelegální.

Hlasování provázely i protesty, policie musela zasahovat například v největším brazilském městě Sao Paulu. Po celé zemi způsobili příznivci prezidentčiny Strany pracujících problémy v dopravě, na důležitých silnicích často zapalovali pneumatiky.

Veřejnost prezidentce vyčítá také korupční skandál kolem vládního ropného gigantu Petrobras. Ten ovšem zasahuje nejen do vládní strany, ale téměř do všech brazilských politických stran.

Prezidentka čelí obvinění, že nezákonně manipulovala se státními financemi, aby vylepšila statistiky o rozpočtu před volbami v roce 2014. Sama Rousseffová popírá, že by udělala cokoli nezákonného, a tvrdí, že k odvolání není důvod.

Vedení se ujme viceprezident Temer

Místo Rousseffové teď bude půl roku vládnout 75letý viceprezident Michel Temer. Ten by měl odpoledne pronést projev přímo z prezidentského paláce. Očekává se, že v něm řekne to, co už naznačoval v uplynulých dnech a týdnech, kdy začal sestavovat vládu – tedy to, že by nový kabinet měl hledat širokou podporu politiků a shodu na budoucí politice.

Prioritou nové vlády má být hospodářská politika a nastartování ekonomického růstu. Ekonomika se vloni propadla o 3,8 procenta, letošní výsledek bude podobný, a víc než 10 milionů Brazilců už je nezaměstnaných.

Temer chce kvůli úsporám zrušit nebo sloučit některá ministerstva, chce se podle informací z jeho okolí pokusit o daňovou a důchodovou reformu a také politickou reformu.

Muž protestuje proti prezidentce Rousseffové před brazilským Národním kongresem v Brasílii | Foto: Reuters

Na druhou stranu už prohlásil, že nebude šetřit na sociálních programech, které zavedla právě levicová vláda předchozího prezidenta Luly a ve kterých Rousseffová pokračovala.

Investory a podnikatele už potěšilo to, že za budoucího ministra financí vybral někdejšího šéfa centrální banky Henriqua Meirellese. Do karet bude Temerovi také hrát to, že brazilská ekonomika teď jeví známky oživení.

Na druhou stranu korupční skandály, které také pomohly podlomit nohy Dilmě Rousseffové, se dotýkají i Temerovy strany, takže to může být jistou hrozbou.

Rousseffová by ještě dopoledne měla rozpustit svou vládu a podle všeho doporučí ministrům, aby nepomáhali svým nástupcům, protože považuje své odvolání – zatím tedy dočasné – za nelegální a označuje ho za převrat.

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme