Exekutorům hrozí krachy! Stali se terčem pro politickou reprezentaci, říká šéfka Exekutorské komory

Ministerstvo spravedlnosti chce snížit minimální tarifní plat a odměny exekutorů. S takovými plány na Exekutorská komora ČR nesouhlasí. Její prezidentka Pavla Fučíková ve Dvaceti minutách Radiožurnálu namítá, že snížení odměn povede ke krachům soudních exekutorů a uzavírání jejich úřadů.

„Jsem přesvědčena o tom, že mnozí z nich jsou na kraji ekonomické únosnosti,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu s tím, že stoupají náklady – v průběhu 15 let přibylo 40 % exekuční agendy, poštovné se od roku 2001 zvedlo o 118 %.

Ale podle ministra spravedlnosti exekutoři mají dost, a tak přichází s návrhem snížení odměn o třetinu. „Není možné připustit, aby ministr spravedlnosti nebo jakýkoliv jiný politik vytvořil dojem, že pokud bude hovořit o snížení dvou třetin příjmu svobodného právnického povolání, a pak přijde snížení jedné třetiny příjmu, že tomu budeme tleskat,“ říká s tím, že ani jednu třetinu nemíní akceptovat.

Soudní exekutoři se podle ní stali velice snadným terčem pro politickou reprezentaci. „To, že nebudu řešit problém, který exekutoři řeší, tedy zadlužení občanů Česku, ale budu ukazovat na to, že omezím pravomoci a snížím odměny těm, kteří se o vymahatelnost práva starají, nemůžu nazvat jinak, než laciné honění politických bodů,“ podotýká.


V současné době běží 4,5 milionu exekučních řízení, které musí exekutorské úřady zadministrovat

Pokud exekutorské úřady nebudou mít na chod svých úřadů peníze, tak propustí zaměstnance, pak ale nebudou moci plnit úkoly, které jsou ze zákona svěřeny. Tudíž se podle ní celé exekutorské řízení zpomalí, dlužníkům se prodraží, věřitelé peníze nedostanou a přestanou mít jistoty, které prozatím s vymáháním pohledávek mají.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.