Nigérie odmítla slova britského premiéra. Cameron ji označil za ‚fantasticky zkorumpovanou'

Nigérie se ohradila proti slovům britského ministerského předsedy. David Cameron před několika dny označil v soukromém rozhovoru s královnou Alžbětou II. Nigérii a Afghánistán za nejzkorumpovanější země na světě. Jeho vyjádření ale zachytil mikrofon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Mluvčí nigerijského prezidenta Muhammadu Buhariho označil výrok za trapný. Britský premiér David Cameron podle něj asi viděl nějaké staré fotografie z Nigérie. „V naší zemi se věci mění. Včetně míry korupce," uvedl mluvčí.

Nigérijský prezident včera oznámil, že omluvu požadovat nebude. Buhari, který je u moci teprve rok, ostatně už dříve sliboval, že bude s korupcí bojovat.

Předseda nigerijské pobočky Mezinárodní asociace právníků Fidelis Oditah ale deníku The Nation řekl, že Cameronovo prohlášení je v zásadě pravdivé, ale politicky nekorektní a neslušné.

Korupční index organizace Transparency International dává také spíš za pravdu Cameronovi. Nigérii patří 136. příčka a Afghánistán je na 167. místě, to znamená, že je v tomto směru třetí nejhorší zemí vůbec.

Britský premiér David Cameron mluví s královnou Alžbětou II. | Foto: Reuters

Slova britského ministerského předsedy by ale mohla poznamenat atmosféru dnešního protikorupčního summitu. Do Londýna se totiž chystají představitelé jak Nigérie, tak Afghánistánu.

Hlavním tématem má být zpřísnění podmínek ohledně majetkových struktur společností registrovaných v daňových rájích.

Cameron je pod silným tlakem, aby dostál svým závazkům, a výrazně zpřísnil regulaci a zvýšil majetkovou transparentnost v britských zámořských územích. Ministerský předseda v Dolní sněmovně slíbil, že tyto daňové ráje zavedou centrální registry se jmény skutečných vlastníků. Zatím však není jasné, jestli registry budou veřejné.

„Tento summit má za úkol ukázat, že je potřeba bojovat proti korupci ve vyspělých i rozvojových státech. Připravujeme například kroky, které donutí společnosti s majetkem ve Spojeném království, aby odhalily své skutečné majitele,“ uvedl Cameron.

Očekáváni jsou na summitu také například lídři Kolumbie nebo Norska, prezident Světové banky, šéfka Mezinárodního měnového fondu nebo třeba ředitel organizace Transparency International. Naopak pozvání nedostala Panama, ani Britské Panenské ostrovy.

Pavel Novák, Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme