Zeman chce o zestátnění ČT jednat s Babišem, opozice to přirovnává k roku 1948

Někteří politici kritizují prezidenta republiky kvůli jeho výrokům o zestátnění České televize. Miloš Zeman to řekl pro Parlamentní listy. Provoz veřejnoprávní televize by podle něj měl být hrazen ze státního rozpočtu, a ne z koncesionářských poplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Moravec při práci v České televizi

Václav Moravec při práci v České televizi | Foto: Václav Moravec

„Návrh má určité zastání v Poslanecké sněmovně a je to věc, která by měla být nyní zevrubně debatována. Je otázkou, zdali k tomu kroku přikročit již nyní, v tomto volebním období, nebo třeba v příštím. Návrh je zcela legitimní a neznamená ohrožení svobody ČT nebo ohrožení tvůrčí svobody,“ tvrdí Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle něj chce prezident o celé věci diskutovat s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO. Ten myšlenku zestátnění televize vítá. „Hospodaření České televize není známé, je netransparentní. Myslím, že v první řadě by se Česká televize měla zbavit vlivu politiků. Občas tam nějaký vliv je vidět,“ řekl Babiš.

Nápad se líbí i jeho stranickému kolegovi Martinu Komárkovi. „To, že řekl, že televize by mohla být placena ze státního rozpočtu, není nic špatného ani nelegitimního. V řadě evropských zemí je takto placena, nijak to neohrožuje její svobodu a samostatnost.“

„Jde o to, že by zůstala stále veřejnoprávní, jenom by byla placena jinak. Některým lidem, zejména důchodcům a chudším lidem, by to velmi ulevilo. Myslím, že to je možnost, která by se měla debatovat,“ dodal Komárek.

Premiér před zestátněním ČT varuje

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ale před nápadem zestátnit Českou televizi varuje. „Stále roste oligarchizace médií. Těm veřejnoprávním musí zůstat garance nezávislosti, nesmí podléhat vládě ani podnikatelským skupinám,“ uvedl na twitteru.

Návrh odmítají i lidovečtí politici. „Přál bych si silného a energického prezidenta, který chce silná a svobodná média, ne takového, co se bojí kritiky a pak navrhuje zestátnění,“ napsal ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Kdyby se ČT zestátnila, vnímal bych to jako oslabení její nezávislé role. Na stávajícím modelu není důvod cokoliv měnit. Systém koncesionářských poplatků a nezávislost ČT je zcela zásadní. Můžeme se bavit například o kvalitě zpravodajství, ale rozhodně bych na daném systému nic neměnil,“ přidává se jeho stranický kolega Jan Bartošek.

Pravicová opozice je ostře proti

Prezidentův nápad ostře kritizuje pravicová opozice. „Tohle on potřebuje, aby byl slyšet jeho hlas a sebehloupější nápad, s kterým přijde. To je jako v duchu soudruhů roku 1948,“ uvedla poslankyně a předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová z ODS.

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta by zestátnění ČT mohlo ohrozit demokracii. „Je to další z velmi nesmyslných nápadů pana prezidenta. Já už mám pocit, že chce vymýšlet cokoliv, jenom aby se udržel v centru pozornosti. Zaznamenal jsem, že se k tomu měl přihlásit i pan Babiš – to vytváří velmi nebezpečný koktejl pro českou demokracii. Je absolutním nesmyslem, že by ČT byla médiem, které upřednostňuje TOP 09,“ uvedl Laudát.

„Prezidentův návrh zestátnit ČT ukazuje, že byl velmi pozorným žákem, když se jel nedávno do Číny učit, jak stabilizovat společnost,“ reagoval na Zemanův nápad europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09.

Šéf ČT: Model státní televize patří na východ

Česká televize ve svém prohlášení zestátnění odmítá. Její mluvčí Alžběta Plívová uvedla, že Česká televize stejně jako ostatní veřejnoprávní média (Český rozhlas a Česká tisková kancelář) poskytuje službu veřejnosti, nikoli politickým stranám či jednotlivým představitelům státu.

Právě financování z koncesionářských poplatků zajišťuje podle ČT nejvyšší míru nezávislosti veřejnoprávních médií na politických stranách.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák | Foto: Česká televize

Tvorbu televize není podle ní možné zplošťovat jen na zpravodajství, protože ČT je i největším producentem původní dramatické tvorby, dokumentů, vzdělávacích, sportovních a jinak zaměřených pořadů.

„Prezidentovy snahy o zestátnění České televize jsou nepochopením úlohy a funkce médií veřejné služby ve 21. století. Model státní televize se nehodí ani do českých, ani do evropských podmínek, ale spíše někam hodně na východ,“ poznamenal ředitel ČT Petr Dvořák.

Předseda Rady ČT Jan Bednář se ohradil i proti Zemanově výroku, že ČT je „hlásnou troubou“ TOP 09. Bednář to řekl na základě analýz a průzkumů vyváženosti zpravodajství veřejnoprávní televize. TOP 09 měla loni ve zpravodajských relacích veřejnoprávní televize osmiprocentní podíl v porovnání s dalšími stranami, zatímco u Primy to bylo devět procent a u Novy deset procent.

ČRo, Tomáš Bystrý, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme