Karel Wichs: Problémy jihoamerických prezidentek

12. květen 2016

Po 17hodinovém diskuzním maratónu odhlasoval ve čtvrtek dopoledne brazilský senát, že Dilma Rousseffová bude na 180 dní zbavena prezidentského křesla.

Nejpozději do půl roku musí senátoři rozhodnout, jestli nese odpovědnost za údajné účetní nesrovnalosti ve statistikách.

Vykazovaly totiž dobré hospodářské výsledky během jejího prvního prezidentování. A to jí usnadnilo vítězství v druhém období. Nikdo ji však neviní, že by se neprávem obohatila nebo někoho zkorumpovala. Rousseffová se obrátila na Brazilský nejvyšší soud a nehodlá se prezidentského úřadu vzdát. Tedy aspoň do vyšetření svého případu.

Na její místo dočasně nastoupí viceprezident Michel Temer. Odborníci říkají, že se v něm pevně usadí a zpátky Rousseffovou nepustí. Nemůže jí prý odpustit, že ho nepodržela, když byl podezřelý z údajného přijímání úplatků. Vyšetřování však bylo po čase zastaveno.

V brazilském tisku se také píše, že viceprezident Temer dlouhodobě usiluje o post nejvyšší. Je sice představitelem strany s největším počtem poslanců, ale mezi lidmi není oblíbený. V 75 letech má poslední příležitost stát v čele Brazílie.

Ženy prezidentky to nemají lehké

Je těžké posoudit, jak to všechno dopadne. Brazilský politolog Mauricio Santoro prohlásil, že má sice doktorát z politologie, ale vůbec nechápe, co se v zemi děje. Odstavení prezidentky Rousseffové rozděluje Brazílii. Jedni říkají, že je to pokus o puč, druzí že její chování je útokem na demokratické základy země.

Dočasným prezidentem bude viceprezident Michel Temer (vpravo). Podle odborníků se v něm pevně usadí a zpátky Rousseffovou (vlevo) nepustí

Určitě je však v pozadí probíhající vyšetřování korupční aféry, kdy mnozí poslanci dostávali úplatky od státní ropné společnosti Petrobras.

V historii Ameriky bylo zatím pouhých deset prezidentek, první z nich v 70. letech minulého století. V současné době je u moci pouze jediná, a to už podruhé Chilanka Michelle Bacheletová.

Mnohé svůj mandát nedokončily, ať už ze zdravotních důvodů nebo je svrhl puč. Některé získaly popularitu jako manželky prezidentů a zvoleny byly po jejich smrti. Letos skončila v Argentině prezidentka Cristina Kirchnerová, a vzápětí ji obvinili z přijímání úplatků. Tento týden policie vykonala domovní prohlídku v několika jejích nemovitostech. Ženy prezidentky to nemají v Americe lehké.

Přesto se letos o přízeň voličů hlásí další. Dcera peruánského exprezidenta Alberta Fujimoriho, který už léta sedí ve vězení, získala minulý měsíc nejvíc hlasů v prvním kole voleb.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio