Na ministerstvu vnitra vznikne protiteroristické centrum. Má reagovat na nové hrozby

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD představil první výsledky auditu národní bezpečnosti. Při té příležitosti oznámil, že od příštího roku vznikne na ministerstvu centrum pro boj proti terorismu. Tým bude mít za úkol vyhodnocovat nové teroristické a hybridní hrozby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Sobotka s ministrem vnitra Chovancem představili první návrhy auditu národní bezpečnosti

Premiér Sobotka s ministrem vnitra Chovancem představili první návrhy auditu národní bezpečnosti | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Podle Chovance by ale měl být nový odbor relativně malý: „Myslím si, že je to do 30 lidí, že to je opravdu velmi malý odbor. Chtěli bychom, aby spolupracoval napříč bezpečnostní komunitou.“

„Budou to civilové, zaměstnanci ministerstva vnitra. Nechci, aby tam byli integrováni policisté ani zástupci tajných služeb. Měli by to být metodici, specialisté, kteří mají určitý náhled,“ upřesnil ministr.

„Budou spolupracovat s akademickou sférou a budou se snažit ten audit rozpracovávat tak, aby neumřel v čase, ale aby se postupně posouval a reagoval na výzvy, které budou přicházet,“ přiblížil Chovanec.

Cílem auditu je zjistit, jak je Česká republika připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám – zda a kde má Česko při přímé konfrontaci s nebezpečím slabá místa a jak je případně možné je posílit. V první etapě auditu se kontrola zaměřila především na hrozby terorismu, extremismu, bezpečnostní aspekty migrace a antropogenní a přírodní hrozby.
Zdroj: MV ČR

Nový tým by se měl například podílet i na přípravě metodiky pro ochranu míst, kde se schází větší množství lidí.

V takzvaném systému ochrany měkkých cílů by byly zahrnuty jak vládní, tak i soukromé objekty, různá symbolická místa, ale i některé akce s velkým počtem návštěvníků.

Stát by mohl například také radit majitelům obchodních center, jak zvýšit odolnost proti teroristickým útokům. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je velmi důležitá i ochrana klíčových dopravních uzlů.

„Chceme, aby pražské letiště i další mezinárodní letiště měly ten nejvyšší standard bezpečnosti z pohledu zajištění pro naše občany. Stejně tak chceme spolupracovat hlavním městem Prahou na zajištění bezpečnosti zejména v pražském metru. Jestliže teroristé dokázali zaútočit uprostřed Evropy v Bruselu, tak my se musíme velmi dobře připravit a musíme posílit preventivní bezpečnostní opatření,“ upozornil.

ČRo, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme