Ruští medailisté ze Soči prý byli zapojeni do řízeného dopingu

Minimálně 15 ruských medailistů z olympijských her v Soči bylo podle informací listu New York Times součástí státem podporovaného dopingového programu. Zapojeno do něj mělo být například 14 členů reprezentace v běhu na lyžích a dva bobisté, kteří v Soči získali dvě zlaté medaile. Na seznamu figurují tři olympijští vítězové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Celkem podle listu v roce 2014 pod pěti kruhy startovalo více než dvacet ruských sportovců, kteří byli zařazeni do programu.

Byly mezi nimi i největší hvězdy domácí reprezentace včetně bobisty Alexandra Zubkova. Pilot, jenž byl i vlajkonošem ruské výpravy, nejprve s brzdařem Alexejem Vojevodou triumfoval ve dvojbobech a poté společně dovedli ke zlatu i čtyřbob.

Padla i jména olympijského vítěze v běhu na lyžích Alexandera Legkova a šampiona ve skeletonu Alexandera Treťjakova. Dopoval prý také celý hokejový tým žen.

Bývalý ředitel moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov listu řekl, že kontroloři tehdy se sportovci spolupracovali a tajně vyměňovali jejich odebrané vzorky za „čisté“. Sportovci jim prý ofocovali své dopingové formuláře, aby později dokázali anonymní vzorky identifikovat. Rodčenkov údajně také připravoval sportovcům „koktejl“ ze tří různých dopingových prostředků.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko nová obvinění odmítl. Ruský sport se podle něj stal obětí spiknutí. „Ruský sport je opět napadán. Jako kdyby si zahraniční média předávala štafetový kolík. Jsou to všechno tvrzení, ale žádná fakta,“ řekl.

Na dopingové praktiky ruských olympioniků v Soči minulý týden upozornil bývalý činovník ruské antidopingové agentury Vitalij Stěpanov, jenž nyní žije v USA. Podle něho nejméně čtyři ruští olympijští vítězové z OH 2014 užívali anabolické steroidy. WADA tento týden oznámila, že se bude obviněním bezodkladně zabývat.

Už v listopadu bylo Rusko vyloučeno z mezinárodních atletických soutěží kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu, jeho reprezentanti přišli například o březnové halové mistrovství světa v Portlandu.

Vedení ruské atletiky se zavázalo splnit řadu reformních bodů a dvacetičlenná rada IAAF v čele s prezidentem Sebastianem Coem by 17. června měla rozhodnout, zda suspendaci zruší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme