Brexit by mohl znamenat ekonomickou recesi, varuje guvernér centrální banky

Před možným vystoupením Británie z EU jednoznačně varoval guvernér britské centrální banky Mark Carney. Podle něj by takzvaný brexit mohl ostrovní ekonomiku dokonce poslat do recese. Někteří zastánci odchodu Británie z Evropské unie to považují za nepřípustnou intervenci a žádají Carneyho rezignaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér Bank of England Mark Carney

Guvernér Bank of England Mark Carney | Zdroj: Reuters

Podle Kanaďana Carneyho by mezi riziky spojenými s odchodem z EU mohl být i propad do „technické“ recese, tedy pokles reálného HDP alespoň ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Guvernér Bank of England také ve svém vystoupení varoval před růstem nezaměstnanosti a cen, stejně jako před prudkým propadem libry.

Analýza centrální banky ale současně nepočítá s tím, že by případné setrvání v EU mělo na výkon britské ekonomiky okamžitě pozitivní vliv.

Premiér Cameron Carneyho varování označil za jasné poselství. Přední představitelé kampaně Vote Leave guvernéra tvrdě kritizovali a konzervativní poslanec Rees-Mogg Marka Carneyho vyzval ke složení funkce.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme