Brusel nejspíš potvrdí snahu uzavřít dohodu TTIP s Washingtonem do konce roku

Státy Evropské unie nejspíš potvrdí cíl uzavřít dohodu o volném obchodu se Spojenými státy do konce roku. Dá se to čekat od bruselské schůzky ministrů zodpovědných za obchod. O uzavření dohody TTIP s Američany z pověření zemí unie vyjednává Evropská komise. Ta ostře odmítá tvrzení některých aktivistů, že by TTIP mohl přinést snížení standardů například pro ochranu spotřebitele nebo bezpečnost potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: European Commission Audiovisual service

Komise vylučuje, že by mohla ustoupit americkému tlaku například v otázce prodeje geneticky modifikovaných potravin, jak řekl hlavní evropský vyjednavač Ignacio Garcia Bercero.

Česku by uzavření dohody mohlo podle studie Asociace pro mezinárodní otázky, Vysoké školy ekonomické a institutu CERGE přinést zvýšení HDP až o 32 miliard korun.

Podle odborníků je snaha jednání dokončit do konce roku velmi ambiciózní, protože mezi Evropany a Američany zůstává řada sporných bodů.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme