Úřadující brazilský prezident představil novou vládu, slíbil nastartovat hospodářský růst

Úřadující brazilský prezident Michel Temer představil novou vládu. Ta by měla hlavně nastartovat hospodářský růst země. Právě ekonomická krize byla jedním z argumentů senátorů, kteří dočasně zbavili funkce předchozí hlavu státu Dilmu Rousseffovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilský viceprezident Michel Temer, který se ujal funkce hlavy státu po odvolání Dilmy Rousseffové

Brazilský viceprezident Michel Temer, který se ujal funkce hlavy státu po odvolání Dilmy Rousseffové | Zdroj: Reuters

75letý právník a politik Michel Temer prohlásil, že chce obnovit důvěryhodnost Brazílie směrem dovnitř země i ve světě. Představil 22členný - výhradně mužský - kabinet, který by měl následujícího půl roku zemi vést.

Temer navrhl mimo jiné zrušení nebo sloučení některých ministerstev. Kromě takovýchto úspor plánuje hlavně, jak avizoval, hospodářské oživení země, která je už několik let v recesi a trápí ji vysoká nezaměstnanost. Práci nemá asi 10 milionů Brazilců.

Plánuje také řadu reforem, například daňovou, důchodovou a také politickou. S oživením a hlavně přilákáním investic by měl pomoci nový ministr financí, což je mezi finančníky oblíbený bývalý guvernér národní banky Henrique Meirelles.

Temer současně už dopředu avizoval, že některé věci měnit nebude. Jde zejména o rozsáhlé a oblíbené sociální programy, které zavedl socialistický prezident Luiz Inácio Lula da Silva a pokračovala v nich i prezidentka Rousseffová.

Nový prezident také slíbil, že bude podporovat stíhání velkého korupčního skandálu kolem firmy Petrobras, ze které se vyváděly miliony mimo jiné prostřednictvím různých stavebních firem. Do tohoto skandálu jsou ale namočení politici z napříč stranami a nevyhýbají se mu ani tři ministři nového kabinetu.

Michel Temer je bývalý viceprezident a také lídr nejsilnější brazilské parlamentní frakce - Strany brazilského demokratického hnutí, která až do března podporovala vládu. Tento bývalý profesor práv hrál klíčovou roli nejen v současné krizi, respektive v procesu takzvaného impeachmentu - dočasného odvolání Dilmy Rousseffové, ale média ho označují za takzvaného kingmakera, tedy klíčovou postavu brazilské politiky, která fakticky určovala to, kdo zemi povede.

Temer bude vést Brazílii 180 dní, po které je dočasně odvolaná z nejvyššího úřadu Dilma Rousseffová. Pokud ji ale senát definitivně sesadí, měl by nový kabinet vládnout až do konce roku 2018.

Michel Temer | Foto: Český rozhlas

David Koubek, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme