Applu klesly po 13 letech tržby. Nejhodnotnější na burze v USA je nově vlastník Googlu

Americké společnosti Apple se nedaří v prodejích ani na akciových trzích. Firma teď ztratila dokonce titul nejhodnotnějšího podniku amerického burzovního trhu. Jen při posledním obchodování klesl kurz jejích akcií o více než 3 %.

Investoři mají obavy, že se prodeje telefonů iPhone znovu propadnou. Při nedávném zveřejnění hospodářských výsledků Applu totiž vyšlo najevo, že o chytré telefony společnosti s nakousnutým jablkem už není takový zájem. Prodeje meziročně klesly dokonce o 3 % na zhruba 330 milionů přístrojů. Některé trhy jsou navíc už smartphony nasycené.

Hůř šly na odbyt i tablety nebo počítače. Čtvrtletní tržby tak firmě klesly poprvé za 13 let. A to se podepsalo i na nedůvěřivosti akcionářů. Svoji nedůvěru vůči dal najevo také jeden z nejbohatších investorů světa Carl Icahn, který ve firmě vlastnil téměř 11% podíl. Nakonec ale všechny svoje akcie v Applu prodal. Šlo o akcie v hodnotě skoro pěti miliard dolarů.

Rozhodl se tak kvůli problémům společnosti na čínském trhu. Hned po jeho prohlášení šly akcie podniku téměř o 3 % dolů. Icahnův krok pak ale následovala i řada dalších investorů. Od začátku roku akcie Applu smazaly přibližně 12 % a z loňského květnového maxima se ze skoro 130 dolarů propadly o třetinu.

Na první příčce nejhodnotnější firmě na burze ve Spojených státech vystřídala firma Alphabet, vlastník internetové společnosti Google.

autoři: šše , zus
Spustit audio