Rusko slíbilo, že vytvoří nezávislý antidopingový systém

Rusko bude podle ministra sportu Vitalije Mutka plně spolupracovat při vytvoření nezávislého antidopingového systému pod kontrolou Světové antidopingové agentury (WADA). Reagoval tak na nejnovější obvinění amerického deníku New York Times. Podle něj bralo zakázané podpůrné preparáty 15 ruských medailových sportovců z olympiády v Soči.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu

Sídlo Světové antidopingové agentury v Montrealu | Zdroj: Reuters

„Stát je připraven spolupracovat s WADA při vytvoření silného a nezávislého antidopingového systému v Rusku,“ prohlásil ministr Mutko.

Připomněl, že ministerstvo už změnilo složení ruské antidopingové agentury RUSADA – učinilo ji nezávislejší, přizvalo do vedení zástupce WADA a chystá se respektovat všechny připomínky ohledně transparentnosti její práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kreml označil nejnovější obvinění olympioniků z dopingu za zcela neopodstatněná. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

O nejnovější dopingový skandál se postaral bývalý šéf ruského antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov. Americkému listu New York Times přiznal, že sám podával zakázané látky ruským sportovcům na olympiádě v Soči a měnil jejich vzorky moči za takzvaně čisté.

Podle Kremlu ale není důvod Rodčenkovým slovům věřit. Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov poznamenal, že svědectví vypadá jako absolutně vymyšlené. Ani v nejmenším se prý neopírá o důvěryhodná fakta a argumenty.

Výpověď dokonce označil za „pomluvu přeběhlíka“ – v narážce na to, že Rodčenkov uprchl z Ruska do Spojených států. Poslanci Státní dumy pak kauzu hodnotí jako další projev informační války proti Rusku.

Rodčenkov byl už v minulosti vyšetřován pro podezření z podávání dopingu, vyšetřování ale bylo před olympiádou v Soči zastaveno. Upozornil zároveň, že nepovolené látky sportovcům nedával jen on – šlo prý o dlouholetý státní program řízený tajnou policií.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme