Karel IV. byl velký developer. Ale snad až příliš podporoval církevní stavby, myslí si historik Petr Kučera

14. květen 2016

Karel IV. byl nejen panovníkem, ale také vizionářem a stavitelem. Navíc stavitelem velmi inovativním, který své projekty dokázal obdivuhodně rychle realizovat.

„Novoměstské kostely jsou toho důkazem. Každý je jiný,“ připomíná architekt a historik Petr Kučera v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Podle něj se nedá říct, že architektura za doby Karla IV. byla výstřední, ale inovativní ano.

I Karlu IV. však můžeme něco vyčítat. „Snad příliš podporoval církevní stavby. Přitom rozpory mezi obyčejnými lidmi a církevními stavbami byly velké,“ přibližuje.

Jenže, jak připomíná, spoustu staveb, které si dnes už neodmyslitelně spojujeme s Karlem IV., tento panovník vůbec neviděl. „Po Karlově mostě se projít nemohl a Karolinum neviděl. Pohyboval se ale samozřejmě na Karlštejně,“ popisuje Petr Kučera s tím, že nebýt Jana Lucemburského, neměl by Karel IV. z čeho vycházet.

„A Václav IV. zas ledacos dokončil, byl velkým stavitelem a miloval umění. Byl také nejdéle vládnoucím panovníkem v českých dobách,“ vysvětluje a dodává: „Dílo těchto tří Lucemburků vlastně neprávem shrnujeme pod jediné jméno, tedy pod Karla IV.“

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio