Dalších 38 lidí získalo osvědčení účastníka třetího odboje a odporu proti komunismu

Dekrety a odznaky účastníků třetího odboje a odporu proti komunismu získalo dalších 38 lidí. S osvědčením je spojená jednorázová odměna 100 tisíc korun pro žijící odbojáře a 50 tisíc korun pro pozůstalé. S potvrzením o účasti v třetím odboji se zvyšuje i důchod. Osvědčení odbojářům předal ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO, který ocenil jejich odvahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Vokatá byla aktivní chartistkou na Ostravsku

Dagmar Vokatá byla aktivní chartistkou na Ostravsku | Foto: Viktor Meca

„Ty skutky jsou kolikrát odvážné, jako převaděčství, šíření zakázaných tiskovin nebo styk s cizí mocností. Pod tím se vždycky skrývá kontakt pro nějakou západoevropskou zpravodajskou službu. Ti lidé riskovali opravdu hodně,“ říká ministr Stropnický.

Dekret a odznak už má i 74letý Ivan Binar. Komunistický režim ho nejdříve poslal do vězení a pak do emigrace. Proti režimu dál bojoval v Rakousku a Německu- mimo jiné jako redaktor Rádia Svobodná Evropa: „Jak mě rodiče vychovali k demokracii a k takovým základním hodnotám, tak na tom jsem pak trval."

Ivanka Kotrlá organizovala akce na podporu nespravedlivě stíhaných a šířila samizdat | Foto: Viktor Meca

Osvědčení dostala i písničkářka a signatářka Charty 77 Dagmar Vokatá za podporu akcí proti totalitnímu režimu a šíření samizdatu včetně dokumentů Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) nebo Georg Kebrle za aktivní působení v exilové Československé sociální demokracii a publikační činnost.

Osvědčení o účasti v odboji a odporu proti komunismu začalo ministerstvo obrany vydávat před více než čtyřmi roky, dosud jej získalo 1072 lidí. Z 4400 žádostí bylo zamítnuto 1911, ve 448 případech bylo správní řízení zastaveno.

Milan Beránek byl oceněn za podporu při vydávání a rozšiřování nezávislých samizdatových periodik zaměřených na obhajobu lidských práv a svobod.

Podobně Zdeněk Kotrlý dostal ocenění za opisování a distribuci samizdatových materiálů a za podíl na založení Demokratické iniciativy. Jednomu z oceněných - Miroslavu Koptovi - bylo přiznáno také postavení válečného veterána.

O osvědčení účastníka třetího odboje a odporu proti komunismu požádalo od roku 2011 téměř 4,5 tisíce lidí. Všechny žádosti by mohlo ministerstvo obrany vyřídit do konce příštího roku.

„Z toho počtu máme 3,5 tisíce žádostí vyřízených a zbývá nám necelých devět set. Předpokládáme, pokud nedojde k nějakému radikálnímu navýšení žádostí, že většina agendy bude vyřízena koncem příštího roku, protože se nám asi 50 až 60 žádostí daří měsíčně vyřizovat,“ potvrzuje Eduard Stehlík, ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany.

Jiřinu Křížkovou ocenil ministr za aktivity Arcidiecésní pastorační rady a protirežimní texty | Foto: Viktor Meca

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme