Soud uvalil vazbu na dva ze tří obviněných v kauze policejních úniků

Detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub a bývalý policista Igor Gáborík jdou do vazby. Dnes o tom rozhodl soud. Vyhověl tak návrhu pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Muži jsou obvinění z korupce a vynášení informací z trestních řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Soudce rozhodl u obou obviněných osob o jejich vzetí do vazby, respektoval můj návrh beze zbytku,“ potvrdila Českému rozhlasu Bradáčová.

Třetí obviněný, bývalý středočeský celník Pavel Šíma, je vyšetřován na svobodě.

Muže ve středu zadržel policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému.

Bradáčová uvedla, že vazbu navrhla kvůli obavě z maření trestního stíhání působením na dosud nevyslechnuté svědky a protože by muži mohli opakovat trestnou činnost, pro kterou jsou stíháni. Soud souhlasil s oběma vazebními důvody.

Protikorupční policie nepostaví obviněného detektiva Radka Holuba mimo službu. Českému rozhlasu to řekl její mluvčí Jaroslav Ibehej. Vazba je podle něj postih, který postavení mimo službu plně nahradí. „Samozřejmě po dobu vazby policistovi nenáleží služební příjem,“ dodal.

Vyšetřování kauzy pokračuje, další lidé ale podle státní zástupkyně Bradáčové zatím obvinění nebyli.

Za přijetí úplatku pachatelům hrozí tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme