Je čas radikalizovat revoluci, prohlásil Maduro a nařídil zkonfiskovat některé továrny

Venezuelský prezident Nicolas Maduro nařídil zkonfiskovat zavřené továrny a uvěznit jejich majitele. V projevu v hlavním městě Caracasu řekl, že jedním z řešení hluboké ekonomické krize je obnova výroby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolas Maduro

Venezuelský prezident Nicolas Maduro | Zdroj: ČTK

„Jsem připravený předat místním komunitám továrny, které přestaly fungovat kvůli některým velkým zvířatům z řad konzervativců. Nečinné továrny budou dány do rukou lidem. A my to uděláme! Dozrál čas radikalizovat revoluci,“ prohlásil Maduro.

Venezuelu silně zasáhla dlouhodobě nízká cena ropy, chybí základní potraviny i léky. V pátek Maduro v zemi znovu prodloužil stav ohrožení a hospodářské nouze, který platí od půlky ledna. Podle prezidenta má trvat po celý letošní rok i v roce příštím.

Země podle něj čelí hrozbě ze strany Spojených států i jistých elementů na domácí scéně, které se údajně snaží svrhnout jeho socialistickou vládu. Maduro proto oznámil, že chystá vojenské manévry.

S prezidentovými kroky nesouhlasí parlament, který od prosince loňského roku ovládá pravicová opozice. Ta se snaží zajistit Madurovo odvolání. S odstoupení prezidenta souhlasí i dvě třetiny Venezuelanů.

Protesty proti prezidentovi Madurovi v Caracasu | Foto: ČTK

ČRo, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme