Džihádisté z Boko Haram a takzvaného Islámského státu posilují spolupráci

V boji s radikály z organizace Boho Haram v západní Africe je třeba dělat víc. Na summitu v nigérijské metropoli Abuja se na tom shodli představitelé regionálních zemí, Francie, Británie nebo Spojených států. V opačném případě prý hrozí, že budou radikálové dál pronikat na sever Afriky, kde můžou spolupracovat s takzvaným Islámským státem, ke kterému se hlásí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džihádisté z Boko Haram mají na svědomí více než 17 tisíc lidí z Nigérie a jejího okolí (ilustrační foto)

Džihádisté z Boko Haram mají na svědomí více než 17 tisíc lidí z Nigérie a jejího okolí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande označil Boko Haram, i přes určité oslabení, za nejvražednější teroristickou skupinu světa. Situace v Somálsku a Libyi, je podle něj alarmující. Nigérie a okolní země proto podle Hollanda potřebují pomoc.

Šéf britské diplomacie Philip Hammond na summitu uvedl, že spolupráce mezi Boko Haram a takzvaným Islámským státem představuje sílící hrozbu. Británie v příštích letech poskytne Nigérii 40 milionů liber na boj s radikály a bude pokračovat s výcvikovým programem, kterým už prošlo přes 1200 nigérijských vojáků.

Nigérie chce také koupit bojové letouny od Spojených států.

Džihádisté z Boko Haram v západní Africe za posledních sedm let zabili na 20 tisíc lidí.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme