Rio přijde o hvězdy vodního slalomu, na vině je tvrdý systém kvalifikace

Patří mezi nejlepší kajakáře planety, na olympijských hrách v Riu ale závodit nebude. Takový je úděl Vavřince Hradilka, stříbrného z posledních her v Londýně, mistra světa a čerstvě také vicemistra Evropy. A stejné je to i s dalšími elitními vodními slalomáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vavřinec Hradilek

Vavřinec Hradilek | Foto: Vojtěch Man

Od posledních olympijských her se téměř ve všech velkých závodech vodních slalomářů a kajakářů umístil někdo z Čechů na stupních vítězů. Chyběli jen dvakrát, jednou na ME, podruhé na MS. Za tu dobu získali dvě zlata z mistrovství světa, tři z mistrovství Evropy a k tomu ještě celkem tři stříbra.

Vedle Jiřího Prskavce a Vavřince Hradilka se na tom podílel ještě Vít Přindiš. Uspět v Riu by klidně mohl kterýkoliv z nich, ale podle kvalifikačních kritérií mohl jet jen jeden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na olympijské hry do Ria nepojedou hvězdy světového vodního slalomu, vysvětlil Jan Suchan

„Vávra, Vítek i další závodníci, kteří vůbec mezinárodní nejedou, předvedli, že v kajaku jsme nejlepší na světě. Kluci by si zasloužili do Ria jet, předvedli úžasné výkony,“ uznává Jiří Prskavec starší, tedy otec a zároveň trenér pilného sběratele medailí.

I proto byla pro Vavřince Hradilka stříbrná medaile na tomto evropském šampionátu hořkosladká, protože mu na olympijskou účast nestačila. Na výkony Jiřího Prskavce se prý bude dívat ve svém novém baru na pražské náplavce a může rozmýšlet, jestli ještě zabojuje o další hry v Tokiu.

„Čtyři roky jsou dlouhá doba, ale na druhou stranu od Londýna to uteklo jako voda. Hrozně mě to baví, ale je to spíš jen teoretická záležitost,“ uznává stříbrný medailista z roku 2012.

A třeba v té době už bude aspoň trochu jiný kvalifikační systém, ten současný je totiž dost krutý. Za každou zemi může na olympijské hry jen jedna loď na kategorii.

„Je to nespravedlivé, ale v našem sportu to tak je. Všichni jsme do toho šli s tím, že jedeme o jedno místo a většina z nás bude smutná,“ říká jeden z těch šťastných Jiří Prskavec mladší.

Mezi smutnými je vedle Vavřince Hradilka dokonce i řada olympijských vítězů: Štěpánka Hilgertová, bratři Hochschornerové, Michal Martikán, Elena Kaliská, Daniele Molmenti nebo Emilie Ferová. Účast v Riu si nevyjel ani jeden z nich, i když o to bojovali všichni.

Jiné sporty mají Rio jako dovolenou

Přitom třeba ve fotbale ti nejlepší na hry ani nemůžou a pro některé další sporty nejsou olympijské úspěchy až tak cenné.

„Můj názor je, že sporty, které tam neposílají ty nejlepší a neberou to vážně, by tam neměly být. Nemají tam co dělat. Z mé pozice vidím, že tam mohou jen ti nejlepší a musí mít dávku štěstí. Když vidíte, že tam pak jede na dovolenou, je to smutné,“ vyjadřuje ostré hodnocení Jiří Prskavec.

Situace je ale opravdu paradoxní i z jiného důvodu. Právě kanál pro vodní slalom bývá na olympijských hrách jedním z nejdražších sportovišť a pak do něj smí celkem jen 70 lodí.

„Je škoda, že ICF nepřistoupila na návrh, že by měl mít přímou účast možnou mistr světa z předchozího roku. Bohužel se o tom dlouho uvažuje, ale nikdo to nedokázal dotáhnout do konce,“ věří šéftrenér českých vodních slalomářů Jiří Pultera a doufá, že by jich mohlo být alespoň o pár víc díky Mezinárodní kanoistické federaci.

Kdyby toto pravidlo platilo, měli by jistou účast Jiří Prskavec i Kateřina Kudějová a vedle nich by do Ria mohli i Vavřinec Hradilek a Štěpánka Hilgertová.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme