Až 60 belgických vojáků je podezřelých z napojení na islamistické radikály

Belgie prověřuje 60 vojáků podezřelých z napojení na islamistické radikály. Oznámilo to belgické ministerstvo obrany. U mužů se našly podezřelé materiály, které by mohly naznačovat jejich radikalizaci a ovlivnění džihádistickou propagandou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičtí vojáci hlídají v Bruselu kvůli hrozícím teroristickým útokům budovu Evropské komise

Belgičtí vojáci hlídají v Bruselu kvůli hrozícím teroristickým útokům budovu Evropské komise | Zdroj: Reuters

Podle ministerstva obrany se jedná o vojáky muslimské víry, kteří se nejspíš přidali k ideologii Islámského státu. Žádný z nich prý momentálně není ve službě. Prioritou teď je, aby se nikdo z těchto vojáků nepokusil dostal do Sýrie.

Stovky belgických vojáků kvůli hrozbě terorismu už od loňska hlídkují v ulicích a u veřejných budov. Jejich počty se ještě zvýšily po březnových útocích na bruselské letiště a metro.

Mnoho belgických občanů odchází do Sýrie a přidává se na stranu teroristů. V řadě případů to ale nejsou lidé se znalostí koránu, kteří by sešli na radikální cestu.

Takový je i případ Salaha Abdeslama, o kterém jeho právník prohlásil, že je to idiot, který si myslel, že žije ve videohře a nebyl schopen pochopit ani základy koránu. Někteří analytici navíc tvrdí, že se mnozí mladí lidé k džihádistům přidávají spíše z nudy než z přesvědčení.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme