Nigerijská armáda je v boji proti Boko Haram úspěšná, lidé se přesto na sever bojí vrátit

Únosy, masové vraždy vesničanů, bombové atentáty a šíření nenávisti. S takovou taktikou se teroristické skupině Boko Haram podařilo na severu Nigérie, v Kamerunu a okolních zemích vyvolat v lidech strach. Nigerijská vláda už několik měsíců vede proti Boko Haram úspěšnou kampaň, lidé se ale zatím do vypálených vesnic a měst bojí vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijský voják

Nigerijský voják | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ahmedovi Belmousovi je 40 let. Pracuje v nigerijské metropoli Abudža jako řidič. Pochází z vesnice Biu u města Maiduguri ve státě Borno na severovýchodě Nigérie. Tam žila i jeho rodina. Chce ji ale vzít k sobě do Abudži. Na severu je už podle něj sice klidněji, ale dřív dokonce někdy slyšel v telefonu střelbu, když příbuzným volal.

„Jednou jsem jim volal a oni mi říkali, že do vsi právě odněkud přišli nějací lidé se zbraněmi, všechno zničili a zase zmizeli. Střílelo se tam a výbuchy se ozývaly třeba hodinu,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teroristé z Boko Haram vyvolávají v lidech na severu Nigérie strach i přesto, že se armádě daří s nimi bojovat. Více od Pavla Nováka

Při jednom útoku na vesnici ztratil pan Ahmed staršího bratra. Nebyl ozbrojen ani se nestačil útočníkům postavit. Zabili ho jako všechny ostatní vesničany.

„Víte, když ti lidé přijdou do vesnice, nevybírají si, koho zastřelí. Prostě přijdou a začnou zabíjet nevinné lidi.“

Ahmedova rodina je teď v jednom ze států nigerijské federace na jihu země, kam utekla před Boko Haram. Matka už přijela za ním do Abudži. Sestru a její rodinu chce u sebe ubytovat také, švagrovi chce najít práci.

Policista Clement sloužil 14 let v armádě. Hlídá v luxusní čtvrti Abudži vily bohatých. Upozorňuje na to, že Boko Haram má moderní zbraně. Třeba raketomety. „Teroristé odněkud odpálí rakety, zničí, co se dá, sbalí raketomet a zmizí. S tím se dá bojovat těžko,“ říká.

Nenadi Hedimová chce přijet do Česka a studovat | Foto: Pavel Novák

Letectvo, které nigerijská armáda do bojů s islamisty nasadila, je úspěšné. Má ale i ztráty. Před dvěma lety sestřelili teroristé letadlo pilotované podplukovníkem Chimdou Hedimou. Zajali ho, mučili a nakonec mu uřízli hlavu.

Podplukovník Hedima prošel měsíčním taktickým výcvikem na základně v Pardubicích. Univerzita obrany teď nabídla jeho ženě stipendium na studia na lékařské fakultě v Hradci Králové.

Nenadi Hedimová chce přijet do Česka a studovat. Má lékařskou praxi, ale ráda by se věnovala epidemiologii. Na těžké chvíle, kdy se dozvěděla o zmizení svého manžela, nerada vzpomíná.

„13. září 2014 k nám přišel domů důstojník z velitelství letectva. Řekl mi, že manžel při akci zmizel a že udělají všechno proto, aby ho našli a zachránili. Až loni 27. listopadu mi oficiálně oznámili, že zahynul,“ vzpomíná.

Předtím už v říjnu 2014 se ale mohla paní Nenadi stejně jako zbytek světa z brutálního videa dozvědět, že její muž je po smrti.

Nenadi Hedimová společně s náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou (sedící vlevo)se členy Gen. štábu nigerijských vzdušných sil | Foto: Pavel Novák

Manželství Hedimových zůstalo bezdětné. Paní Nenadi žije se sestrou. Může se tedy vydat svobodně do Česka studovat. Na svého manžela ale nezapomene.

„Jsem stále hrdá na svého manžela. Dodnes je to pro mne velmi citlivé o něm mluvit. Doufám, že nás teď vidí a ví, jaké cti se mu dostalo. Přála bych si, aby to viděl. Jsem na něj moc pyšná - každý den.“

Nezáleží na tom, jestli podplukovník Chimda Hedima dostal výcvik v Česku nebo někde jinde. Je to jeden z hrdinů, který padl v boji proti teroristům z Boko Haram.

Boko Haram | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme