Pobídky měly podpořit vznik pracovních míst. Stát ale peníze použil třeba na platy, tvrdí NKÚ

Stát nadhodnocoval rozpočet pro rozdělování investičních pobídek na vytváření nových pracovních míst. Přišel s tím Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval, jak pobídky využívaly ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a úřad práce v letech 2012 až 2014. Podle ministerstva ale určité nahodnocení rozpočtu bylo nutné, protože investoři měli od úřadu práce přislíbené prostředky na případná další vytvořená pracovní místa nad minimálním stanoveným limitem. K jejich vytvoření ale často nakonec nedošlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Rozpočet tak zahrnoval peníze pro investora, který o ně nakonec nepožádal. Na pobídky šlo podle NKÚ jen 280 milionů korun.

„Z necelé 1,5 miliardy korun Úřad práce ČR firmám vyplatil jen pětinu peněz. Polovinu zbylých peněz ministerstvo převedlo do nároků nespotřebovaných výdajů. Druhou polovinu použilo k jiným účelům, například na platy,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí NKÚ Olga Málková.

Nadhodnocování rozpočtu výdajů správcem kapitoly (v tomto případě MPSV) je podle NKÚ porušením zásady reálnosti rozpočtu, která má zamezit rozpočtovým přesunům.

Vliv pobídek na zaměstnanost je sporný

Navíc prý nelze jednoznačně vyhodnotit, jaký dopad vůbec měly investiční pobídky na nezaměstnanost. „Od roku 2012 do roku 2015 nezaměstnanost klesla z 8,6 procenta na 6,5 procenta. Počet uchazečů evidovaných na úřadech práce déle než jeden rok ale stoupl ze 186 tisíc na 211 tisíc,“ uvádí NKÚ v tiskové zprávě.

Podle ministerstva ale určité nadhodnocení rozpočtu bylo nutné. „V dohodách bylo s investory sjednáno, že vytvoří-li další pracovní místa nad stanovený minimální počet, úřad práce jim na ně poskytne prostředky. Úřad práce ČR tedy musel na tato potenciální pracovní místa rozpočtovat finanční prostředky, a to i přesto, že k jejich vytvoření například vlivem ekonomické situace nakonec nedošlo,“ vysvětlil mluvčí MPSV Petr Sulek.

Bývalé vedení úřadu práce ale podle MPSV nadsazovalo částky až příliš výrazně. Teď už se to podle ministerstva neděje.

Petra Hosenseidlová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme