Státní zástupkyně Máchová, jejíž kancelář prohledával ÚOOZ, už nebude řešit trestní případy

Pražská městská žalobkyně Dagmar Máchová už nebude mít na starosti trestní případy. Rozhodlo o tom dnes ráno vedení zastupitelství. Kancelář Máchové detektivové prohledávali minulý týden detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Šlo o součást zátahu v policii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právo, ilustrační foto

Právo, ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nebude již pracovat na svých trestních spisech, a to ani v řízení před soudem. Jde o reakci vedení Městského státního zastupitelství v Praze na informace, které mu byly poskytnuty jako zaměstnavateli od policie,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Zítra měla Máchová přijít k soudu, kde se projednává kauza obřích podvodů s mákem. Případ dozoruje od začátku, podle ní způsobili čtyři obžalovaní několika firmám škodu 1,8 miliardy korun. Místo Máchové tak zřejmě dorazí jiný žalobce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní zástupkyně Máchová, jejíž kancelář prohledával ÚOOZ, už nebude řešit trestní případy

Z mediálně známých kauz dozorovala Máchová například případ předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik a řešila i kauzu opencard, v níž jsou obžalováni pražští exprimátoři Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček. Dozorovala ale i tu část případu, v níž byli nakonec odsouzeni jen IT úředníci.

Kvůli kauze opencard čelila Máchová několikrát kritice. Například exředitel protikorupční policie Tomáš Martinec prohlásil, že nebýt žalobců, před soudem by neskončili jen úředníci.

Konkrétně mluvil o tom, že žalobci protahovali vyšetřování kauzy a mezitím někdo zničil důležité dokumenty. I když jméno žalobkyně neřekl veřejně, bylo zřejmé, že tím myslí Dagmar Máchovou.

V souvislosti s razií ÚOOZ byli zadrženi tři lidé – detektiv protikorupční policie Radek Holub, celník Pavel Šíma a bývalý kriminalista Igor Gáborík. Obviněni byli z úplatkářství a vynášení informací z policejních spisů. Holuba a Gáboríka vzal soud do vazby.

Kvůli vyšetřování kauzy opencard vznikla v minulosti i parlamentní komise, která dokonce uložila Generální inspekci, aby prověřila podezření, že utíkaly informace ze spisů. Zda v tom hrála nějakou roli žalobkyně Máchová, není jasné.

Státní zástupkyně Máchová nechtěla skutečnost, že už nebude řešit trestní případy, komentovat. Dosud ale nebyla z ničeho obviněna, takže lze usuzovat, že byla pouze podávat vysvětlení k případu. Vedení pražských žalobců nicméně řeklo, že informace, které jim dala policie, byly natolik závažné, že byla Dagmar Máchová převedena.

ČRo, Petra Hosenseidlová, dab, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme