Sociální sítě dostatečně nemažou nenávistné příspěvky, stěžují si organizace ve Francii

Tři francouzské nevládní organizace chtějí podat stížnost na provozovatele Facebooku, Twitteru a YouTube. Na těchto sociálních sítích je podle nich příliš mnoho nenávistného obsahu a společnosti by ho měly důsledněji vyhledávat a mazat. Před několika měsíci řešili podobný problém také v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet

internet | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Organizace, které kritizují obsah sociálních sítí, jsou Svaz židovských studentů ve Francii, SOS Racisme a SOS Homophobie. Tvrdí, že se na sociálních sítích objevuje příliš mnoho rasistických, homofobních a antisemitských materiálů.

Spočítaly také, kolik takového obsahu vlastně provozovatelé sítí mažou. Od konce března do 10. května podle jejich údajů Facebook smazal zhruba třetinu závadných materiálů, YouTube 7 procent a Twitter pouhá 4 procenta.

Prezident Svazu židovských studentů ve Francii má za to, že tyto firmy vydělávají až moc peněz a platí příliš malé daně na to, aby neinvestovaly víc prostředků do boje proti nenávistnému obsahu.

Předseda organizace SOS Racisme se zase pozastavuje nad tím, že třeba fotka nahé ženy zmizí ze stránek prakticky okamžitě, zatímco cenzura nenávistných postů pokulhává.

Francouzské zákony přitom stanovují, že popírání holokaustu, ospravedlňování terorismu nebo propagace rasismu a nesnášenlivosti je trestný čin. Podle zákona musí provozovatelé internetových stránek všechny takové obsahy mazat.

Odpovědné společnosti přitom tvrdí, že mají velmi přísnou politiku, pokud jde o závadné materiály na jejich webech. Jenže jak už se ukázalo před několika měsíci, v promazávání a vyhledávání problematických textů, stránek a videí mají mezery.

Německo v prosinci donutilo Facebook, Twitter a Google, aby všechny nenávistné příspěvky do 24 hodin od jejich objevení mazaly. Šlo tehdy převážně o rasistické posty a komentáře namířené proti migrantům.

Tea Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme