Světoví představitelé jednají ve Vídni i o sílící hrozbě Islámského státu

Vrcholní představitelé dvou desítek zemí světa dnes na setkání ve Vídni řeší například sílící vliv takzvaného Islámského státu v Libyi nebo boje v Náhorním Karabachu. Jednání se účastní prezidenti Arménie a Ázerbájdžánu nebo ministři zahraničí Spojených států, Ruska a Německa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé 20 zemí jednají ve Vídni

Představitelé 20 zemí jednají ve Vídni | Zdroj: Reuters

„Rozhodující otázkou je, jestli Libye, která leží přímo na jižní hranici Evropy, zůstane místem, kde se bude dál šířit terorismus a pašování lidí, nebo jestli ve spolupráci s tamní vládou v Libyi obnovíme stabilitu a právní stát,“ řekl šéf německé diplomacie Frank Walter Steinmeier na úvod vídeňského setkání.

Toho se účastní i předseda libyjské vlády národní jednoty Fayez Seraj. Chce získat podporu pro svůj kabinet, který se snaží sjednotit zemi rozdělenou mezi několik znepřátelených táborů.

Americký ministr zahraničí John Kerry sice odmítl vojenskou intervenci, Spojené státy jsou ale připraveny pomoct Libyi materiálně.

Zítra budou jednání pokračovat rozhovory o Sýrii. Zúčastnit se jich mají také zástupci Íránu, Saudské Arábie nebo Ruska.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme