Agenda ČNB nedovoluje skoky, říká Rusnok. Konec intervencí nečeká dřív než příští rok

Pokud bude Jiří Rusnok novým guvernérem České národní banky (ČNB), bude banka pod jeho vedením pravděpodobně pokračovat ve stávající měnové politice. Devizové intervence, které kritizuje prezident Miloš Zeman, by tak zřejmě neskončily dřív než příští rok. Rusnok o tom mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Jméno nového guvernéra ČNB oznámí prezident příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání tripartity, Jiří Rusnok

Jednání tripartity, Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

Rada České národní banky se nedávno rozhodla pokračovat v režimu intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hladiny 27 korun za euro.

V nové prognóze pak uvedla, že konec režimu intervencí by mohl nastat v polovině roku 2017. Rusnok předpokládá, že tak by tomu bylo i za jeho působení na postu guvernéra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s možným budoucím guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem o měnové politice centrální banky a o možnosti přijetí eura. Moderuje Karolína Koubová.

„Povaha té agendy, kterou máme na starosti, řekl bych, nedovoluje žádné revoluce, žádné skoky, žádnou diskontinuitu, protože bychom neplnili to své poslání,“ řekl Rusnok na Radiožurnálu.

Podle něj je centrální banka klíčovou státní autoritou, která dbá o cenovou a finanční stabilitu v zemi.

„Pokud ty podmínky budou podobné, jako jsou dnes, no tak samozřejmě ta politika bude pokračovat, protože dnes jsme poměrně hluboko pod tím naším cílem, který tu stabilitu představuje, to znamená nízkou inflací okolo dvou procent,“ řekl.

V průběhu roku 2017 by se země podle prognóz ČNB měla k vytčenému cíli začít přibližovat.

„Pravděpodobnost opuštění toho závazku v roce 2017 je dnes velmi silná,“ řekl Rusnok, ovšem s tím, že v průběhu času se dnešní předpoklady mohou ještě měnit, a tak dovede představit urychlení i prodloužení konce intervencí.

Jméno nového guvernéra České národní banky oznámí prezident Miloš Zeman 25. května. Rusnok, někdejší premiér „Zemanovy“ úřednické vlády, bývá zmiňován jako hlavní kandidát.

Tomu, že by se tak skutečně mohlo stát, napovídají i jména dvou lidí, kteří nahradí členy Bankovní rady ČNB, jimž končí mandát. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dnes uvedl, že prezident do rady jmenuje Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého, tedy Rusnokovy „koně“.

„Určitě jsme se s panem prezidentem o výběru z lidí radili a já jsem rád, že jsme se nakonec dohodli na těchto dvou kandidátech, protože si myslím, že to jsou skvělí kandidáti z hlediska erudice jak teoretické, tak praktické,“ řekl Rusnok.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme