Česko a další země požadují zvýšení evropské pomoci pro zemědělce

Česko a další státy Evropské unie žádají zvýšení evropské pomoci pro producenty mléka nebo vepřového. Ti si stěžují na propad výkupních cen. Evropská komise jim už loni poslala mimořádnou pomoc za půl miliardy eur, tedy asi za 14 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy v kravíně

Krávy v kravíně | Foto: Patrik Rozehnal | Zdroj: Český rozhlas

Situace je skutečně dramatická, tvrdí rakouský ministr zemědělství Andrä Rupprechter. Ceny spadly například kvůli poklesu poptávky na některých významných trzích nebo ukončení produkčních kvót na mléko.

Vliv má i ruský zákaz dovozu potravin ze zemí Evropské unie. To vše způsobuje, že nabídka je vyšší než poptávka. Česko a další země požadují pro zemědělce minimálně stejnou evropskou pomoc jako loni.

Čechům vadí i dvojí kvalita potravin

Česko chce během jednání unijních ministrů zemědělství také upozornit na problém různé kvality zboží v jednotlivých státech. To je věc, se kterou jsou podle průzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Češi nespokojení.

Podle průzkumu z února Čechům vadí horší kvalita potravin ze zemí střední a východní Evropy. Dotazovaní tvrdí, že jsou to výrobky se stejnou značkou, stejným obalem, ale jiným obsahem než třeba v západoevropských zemích.

Nejčastěji se to prý stává u uzenin, marmelády nebo lihovin. Výrobci na to argumentují tím, že v každé zemi mají lidé jiné chutě.

Nejméně podle výzkumů SZPI lidé věří potravinám z Polska. V oblibě nemají ani výrobky z Číny a nedůvěra vzrostla v posledních letech také k německému zboží.

Námitku na dvojí kvalitu zboží čeští zástupci v Bruselu pouze přednesou, rozhodovat se o ní nebude.

Ondřej Houska, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme