Francouzi protestují proti novému zákoníku práce. Zablokovali silnice i koleje

Sedm francouzských odborových svazů vyzvalo ke stávce kvůli návrhu nového zákoníku práce. Nepracují například někteří učitelé nebo úředníci a nejezdí veřejná doprava. Řidiči kamionů a přístavní dělníci zase zablokovali některé přístavy, rafinerie i silnice k nim. V některých městech musela dokonce zasahovat policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi protestují proti novému návrhu zákoníku práce – řidiči kamionů zablokovali některé rafinerie i silnice k nim

Francouzi protestují proti novému návrhu zákoníku práce – řidiči kamionů zablokovali některé rafinerie i silnice k nim | Zdroj: Reuters

V otevřené střety s policisty přerostla například manifestace v Paříži. Strážci pořádku zatím zadrželi osm osob.

Napjatá je i situace v Nantes, kam musel premiér Manuel Valls vyslat dalších devět desítek policistů. Demonstranti v Morlaix pak vnikli na koleje a přerušili pravidelné železniční spojení s Paříží.

Odboráři slibovali, že se demonstrace a blokády nijak nedotknou osobní přepravy. Doprava ve Francii ale dnes byla výrazně narušena, zejména ta železniční. Letiště Orly zrušilo 20 procent letů a kamiony blokovaly přístupové cesty do asi dvou desítek měst.

Navzdory protestům, které budou pokračovat i zítra, odmítl prezident François Hollande možnost, že by návrh zákoníku práce stáhnul nebo ho výrazně modifikoval.

„Demonstrace je právo, ale výtržnictví je přestupek, který nezůstane bez trestu,“ varoval Hollande ještě před začátkem protestů ve vysílání rozhlasové stanice Europe 1.

Jeho vláda se snaží snížit více než 10procentní nezaměstnanost. Nový zákoník práce by umožnil nejen snazší zaměstnávání lidí, ale i jejich propouštění, s čímž odbory nesouhlasí.

Prezident Hollande trvá na tom, že je nepopulární reforma nutná. Vláda je v případě potřeby připravena ji prosadit jen prezidentským dekretem. Stávka odborářů může trvat až do pátku.

Jan Šmíd, ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme