V Cannes se draží umělecké předměty filmových hvězd. Výtěžek pomůže obětem záplav

Ve francouzském Cannes začala unikátní dražba předmětů, které poskytly filmové hvězdy na pomoc obětem rozsáhlých záplav. Povodně postihly jih Francie a především města Antibes a Cannes loni v říjnu. Několik lidí kvůli nim zemřelo a voda napáchala škody asi za osm a půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový festival v Cannes

Filmový festival v Cannes | Zdroj: Reuters

Šaty Juliette Binocheové, v nichž uváděla padesátý ročník festivalu, Bertoluccim podepsaný scénář filmu Poslední císař, podepsaná kniha Jane Fondové, originální fotografie - to vše tvoří impozantní kolekci 150 předmětů. Další část dražby pak proběhla na internetu.

Dlouholetý ředitel festivalu Gill Jacob, který se dnes věnuje především psaní knih, vysvětluje, že myšlenka, která je v pozadí této charitativní dražby, je jednoduchá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Umělecké předměty filmových hvězd se dnes draží v Cannes. Výtěžek pomůže městu. Více od zpravodaje Jana Šmída

Město Cannes v minulosti festivalu hodně pomohlo a přišel čas, aby festival zase pomohl na oplátku městu. Jacob vypráví, že jako první se přihlásila Monica Belucciová, a zároveň říká, že v tomto případě nejde tolik o peníze, ale hlavně o gesto.

Jsou to všechno předměty, které mohou mít velkou sběratelskou hodnotu, tvrdí a dodává, že zavolal svým přátelům, aby je seznámil s touto myšlenkou, a podařilo se mu dát dohromady podivuhodnou kolekci.

Jacob se domnívá, že na těchto předmětech je výjimečná hlavně jejich vzácnost a nedostupnost. Jsou kronikou festivalu, připomínají určité roky a pro jejich majitele hodně znamenají, dodává Jacob. Žertem říká, že doufá, že si je koupí velké korporace a pak je jejich původním majitelům darují

Starosta města David Lisnard se netají tím, že dražba pomůže městu finančně - díky ní může přistoupit k některým opravám. Ale co je podle něj důležitější, aukce ukázala i určitou sounáležitost mezi obyvateli Cannes a filmovými hosty, kteří patří do jiného světa. Tímto gestem ale dali najevo, že jim není osud obyvatel města lhostejný.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme