Volyní nyní projíždí dvojnásobek kamionů. Hrozí, že se propadne náměstí

17. květen 2016

Kvůli uzavírce obchvatu Vodňan se zvýšil provoz nákladní dopravy ve Volyni na Strakonicku. Přes město totiž vedou objízdné trasy. Podle starosty se počet kamionů v posledních týdnech zdvojnásobil.

Problémy mají chodci i řidiči. Velké zatížení navíc nemusí vydržet ani sklepy pod volyňským náměstím.

„Přechází se tady hůř než kdy jindy. Kamionová doprava stoupá, musím mnohem víc dávat pozor na děti, což je samozřejmě moje povinnost, ale komplikace to prostě je,“ říká Vilém Udatný, který vodí své děti do mateřské školy.

„Opravdu je tu hodně ucpané, nedá se vůbec zaparkovat. Velký problém je, když potřebujete vyjet z vedlejších ulic. K tomu se tvoří kolony, hlavně v pátek je tu úplně nacpáno,“ dodává řidička Pavla Dendisová.

Starosta města Václav Valhoda sleduje provoz ze své kanceláře na náměstí. Situaci považuje za velmi nebezpečnou hlavně pro chodce. „Na náměstí jsou zastávky, autobusy sem naváží děti a mládež do škol. Pohyb lidí na náměstí je velký, k tomu zatáčky, je špatně vidět a hrozí nebezpečí,“ popisuje.

Kritické je podle něj hlavně to, že silnice nebyla stavěna pro těžkou nákladní dopravu a pod volyňským náměstím jsou sklepy. „Jsou tu dvojité sklepy vytesané do pískovcové skály, které jsou zčásti naplněné spodní vodou. Ta doprava nyní způsobuje, že se pískovec odlupuje a riziko propadnutí náměstí je velké. A čím dál víc se zvyšuje. Nedejbože, aby se tam propadl například autobus s lidmi,“ komentuje starosta.

Ve Volyni se navíc proslýchá, že se oprava obchvatu Vodňan a s ní související objížďka o dva měsíce prodlouží. Starosta podotýká, že s ním zatím o prodloužení nikdo nejednal. Zástupci Ředitelství silnic a dálnic ale už v pondělí odpoledne zahájili jednání s krajskými úředníky. Zda budou lidé ve Volyni trpět náporem nákladní dopravy ještě o prázdninách, záleží na termínu dokončení obchvatu Vodňan.

autor: Václav Malina
Spustit audio