Obviněný protikorupční detektiv podle policie vynášel informace z kauzy Homolka a DPP

Obviněný detektiv protikorupční jednotky Radek Holub podle policie vynášel informace z vyšetřování kauzy Homolka a také pražského dopravního podniku. Vyplývá to z dokumentů, se kterými se Český rozhlas seznámil. Kvůli kauze vynášení informací a úplatkářství jsou obviněni celkem tři lidé, vedle detektiva ještě celník Pavel Šíma a expolicista Igor Gáborík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie (ilustrační foto)

Policie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Policie Holuba viní, že bývalému detektivovi Gáboríkovi prozradil, že kriminalisté plánují domovní prohlídku u tehdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého.

Dbalý je stíhán za korupci a jeho případ teď řeší soud. Nemocnici údajně způsobil škodu 57 milionů korun.

Vedle toho prý Holub předal Gáboríkovi i citlivé policejní dokumenty, které se týkaly vyšetřování kauzy Homolka.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej se nechtěl k těmto informacím vyjadřovat a řekl jen, že jejich detektiv je mimo službu. „Vzetí do vazby splňuje obě podmínky zproštění výkonu služby a navíc je daleko přísnějšího charakteru. Po dobu vazby policistovi nenáleží služební příjem,“ upřesnil.

Kauza DPP se probírala na masáži

Druhou kauzou, ke které měl detektiv Holub shánět informace, bylo prý policejní prověřování smlouvy mezi dopravním podnikem a společností Rencar, která prodává reklamu v metru. „Gáborík chtěl vědět o prověřování obchodních aktivit mezi Rencar Praha a DPP,“ píše se v dokumentu.

V minulosti byla smlouva několikrát kritizována, a to třeba od ředitele dopravního podniku Jaroslava Ďuriše, protože je prý nevýhodná. Smlouvu proto dopravní podnik firmě nedávno vypověděl. Rencar už v minulosti označil případnou výpověď smlouvy za účelovou.

O kauze Gáborík s Holubem podle policejního dokumentu mluvili při masáži v jednom kosmetickém salonu na Praze 2. Konkrétně debatovali, že by mohli získat peníze, pokud někomu předají informace ze spisu.

Komu, a jestli k tomu skutečně došlo, ale zřejmě policie zatím nezjistila. Ani jeden z obviněných, ani jejich advokáti zatím nechtěli kauzu komentovat.

Gáborík se zřejmě znal s Rittigem

Kvůli kauze policie obvinila i celníka Pavla Šímu, který je jako jediný na svobodě, ostatní dva muži jsou ve vazbě. Stejně jako Holub i Šíma dával informace bývalému detektivovi Igoru Gáboríkovi. Policie má dokonce zadokumentované, že celníkovi dával Gáborík peníze. Gáborík pak informace dal jedné soukromé detektivní kanceláři.

Celník pracoval jako specialista na podvody a nelegální obchody. Útvar funguje podobně jako samotná policie, což nedávno potvrdil celníkův nadřízený Dalibor Rucký. „Ve Zdibech máme odborný útvar, který se zabývá odhalováním celních a daňových podvodů.“

Bývalý detektiv Igor Gáborík není u policie už 20 let, je o něm ale známo, že má na kriminalisty výborné kontakty. Gáborík se zřejmě znal i s pražským lobbistou Ivo Rittigem, což ukázalo právě vyšetřování kauzy Homolka. Rittiga si policie kvůli této kauze také předvolala, ale jen jako svědka.

Máchová byla s Gáboríkem v kontaktu

V minulém týdnu policie také prohledávala kancelář městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. V pondělí její nadřízení rozhodli, že nebude mít na starosti trestní kauzy, ani nebude řešit případy u soudu.

„Nebude již tedy pracovat na svých trestních spisech, a to ani v řízení před soudem. Jde o reakci vedení Městského státního zastupitelství v Praze na informace, které mu byly poskytnuty jako zaměstnavateli od policie,“ řekla mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

Policejní dokument žalobkyni Máchové klade za vinu, že byla v pravidelném kontaktu s Igorem Gáboríkem. Nic více ale dokument neuvádí – nepíše se v něm, zda měla vynášet nějaké informace. Žalobkyně Máchová není z ničeho obviněna, minulý týden ale ke kauze podávala na policii vysvětlení.

Kvůli domovním prohlídkám, které u ní detektivové ÚOOZ v minulém týdnu udělali, poslala Máchová stížnost na Nejvyšší státní zastupitelství. Píše, že prohlídky u ní doma, u jejího syna i přítele byly nezákonné a účelové. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý potvrdil, že stížnost dnes přišla a budou se jí zabývat.

„Domovní prohlídky v mém bytě, mého syna a mého přítele se vztahovaly k mé osobě. Nejsem však obviněná a proto všechny zajištěné věci při těchto prohlídkách by se měly okamžitě vrátit. Trestního řízení provázely postupy, které považuji za nezákonné. Lze souhlasit s ohledem na předmět trestního řízení pouze s prohlídkou jiných prostor na mém pracovišti,“ píše Máchové ve stížnosti.

ÚOOZ nedůvěřuje policejní inspekci

Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD se nelíbilo, že případ nespadá pod Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), ale vyšetřuje ho ÚOOZ. Jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který inspekce neřešila.

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová říká, že ÚOOZ nemohla případ vzít, když na něm více než rok a půl pracovali. Ministru Chovancovi prý nic vysvětlovat nebude, protože není jeho podřízená.

Obecně se ale dá říct a naznačují to i někteří žalobci, že nemají ke generální inspekci důvěru a obávají se toho, že informace se dostanou k podezřelým dřív, než se něco zjistí.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme