O Rio by mohlo přijít až 31 účastníků olympiády v Pekingu

Až jednatřicet sportovců z olympiády v čínském Pekingu by mohlo mít kvůli dopingu zakázaný start na letošních hrách v brazilském Riu. Na svých oficiálních internetových stránkách o tom informoval Mezinárodní olympijský výbor (MOV), konkrétní jména ale neuvedl.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko se vzpamatovává z dopingového skandálu

Rusko se vzpamatovává z dopingového skandálu | Zdroj: Reuters

MOV přezkoumal 454 vzorků z olympiády v Pekingu 2008. Zaměřil se při tom na potenciální účastníky letošních her v Riu.

Až jednatřicet z nich by mohlo mít v Brazílii zakázáno startovat. Týká se to sportovců dvanácti národností ze šesti různých sportovních odvětví. MOV navíc čeká na výsledky analýzy 250 vzorků z Londýna 2012.

Rozebrány mají být také vzorky medailistů z posledních her i z Pekingu. Mezi ně mimo jiné patří sedm českých olympijských vítězů – Kateřina Kůrková-Emmons, David Kostelecký a Barbora Špotáková, Miroslava Topinková Knapková, David Svoboda a Jaroslav Kulhavý.

Organizace chce svými postupy ochránit čisté atlety. „Činíme tvrdé kroky proti těm, kteří dopují, aby nemohli vítězit a vůbec zúčastnit se her v Riu,“ zdůvodnil Thomas Bach, prezident MOV a olympijský vítěz v šermu z Montréalu 1976.

Podle něj se nemůže doping skrývat. I proto jsou veškeré vzorky uchovávány po dobu deseti let. Vyšetřování se týká také zimních her v Soči 2014, u nichž je otázkou, zda tamní antidopingová laboratoř fungovala správně. Dodatečně se mají zkoumat i vzorky, které jsou uskladněny ve švýcarském Lausanne a ne v Rusku.

MOV zakročil necelé tři měsíce před startem olympijských her v Riu. V listopadu bylo z Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) vyloučeno Rusko (čtěte zde).

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme