Celkem 37 procent zadaných Čechů a Češek je či bylo nevěrných svému partnerovi

Nevěrných svému partnerovi je 37 procent zadaných obyvatel Česka. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK, do kterého se zapojilo téměř tisíc heterosexuálních osob ve věku 15 až 59 let. Lékaři varují, že nevěra zvyšuje riziko šíření viru HIV. Počty nových pacientů jsou nyní rekordní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nahá dívka (ilustrační foto)

Nahá dívka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Průzkum naznačil, že mnoho lidí vnímá nevěru spíš jako relaxaci. Obvykle bývají také ve svém vztahu nespokojení. Někteří experimentují, protože mají pocit, že jejich domácí sexuální život je nudný.

„Mnoho mužů i žen, se kterými se setkávám, říká, že je to jakýsi druh zábavy, kterou uvolňují napětí a stres. A proto jde o jednorázový způsob nevěry,“ potvrzuje psycholožka Laura Janáčková ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice.

„Jednorázový způsob nevěry je často také ženami daleko více tolerován, než kdyby se jednalo o dlouhodobý milenecký vztah,“ dodává.

Šest procent zadaných mělo sex s osobami stejného pohlaví. Čtvrtina lidí nepovažuje za nevěru, pokud je jejich muž podvádí s jiným mužem či žena se ženou. Téměř dvě pětiny by partnerovi či partnerce odpustily při okamžitém ukončení románku. Tři z deseti lidí by svůj protějšek hned opustili.
Sex ve třech a více lidech - jen s osobami opačného pohlaví - vyzkoušelo devět procent lidí. Dalších sedm procent osob šlo do postele s více osobami stejného pohlaví. Muži víc sex své partnerky se ženou tolerují. Za nevěru ho nepovažují dvě pětiny z nich. Nevěru svého partnera s jiným mužem toleruje 13 procent žen. (zdroj: ČTK)

„Ženy to často dělají pro zvyšování svého sebevědomí. Dlouhodobý efekt to ale nemá. To, jak se zdály být dokonalé a úžasné, pak najednou nemají,“ uvedla Janáčková.

Podle ní mohli muži svou nevěru nadhodnotit, ženy naopak podhodnotit. Zatímco na nevěrníky se okolí dívá jako na "výkonné kance", o nevěrnicích nikdo neřekne nic dobrého, podotkla Janáčková.

Nevěra zvyšuje riziko pohlavních chorob

Lékaři však varují, že nevěra zvyšuje riziko pohlavních nemocí. V Česku letos v prvním čtvrtletí přibylo rekordně nových pacientů s virem HIV, testy potvrdily nákazu u 95 lidí.

„Zatímco v posledních pěti letech bylo běžné, že přibývalo měsíčně okolo 20 nových případů, tak od listopadu, prosince loňského roku a v průběhu prvních třech zpracovaných měsíců roku 2016 se čísla nově odhalených pohybují kolem 30,“ konstatoval David Jilich z AIDS centra Nemocnice Na Bulovce.

Výsledky průzkumu taky ukázaly, že sto tisícům Čechů lékaři aspoň jednou diagnostikovali nějakou pohlavní nemoc.

Průzkum agentury STEM/MARK na téma nevěra a riziko HIV | Foto: ČTK

ČTK, Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme