Českou stížnost na různou kvalitu potravin podpořilo z EU jen Slovensko

Země Evropské unie nepodpořily Česko při jeho stížnosti na různou kvalitu potravin. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL na schůzce se svými kolegy v Bruselu poukázal na skutečnost, že potraviny se stejným obalem jsou v Česku často méně kvalitní než třeba v Německu. Podle Jurečky ale tuto českou stížnost podpořilo jen Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

„Především ve starých zemích původní evropské patnácky není toto vnímáno jako téma, které by bylo k řešení,“ řekl ministr Jurečka.

Země unie argumentují tím, že složení každého výrobku je popsáno na jeho obalu a spotřebitel tak má informaci o tom, co kupuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozdílnosti potravin diskutovali europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavel Mikoška

Evropská komise ale Česko vyzvala, aby dodalo další informace a pak by se českým podnětem mohla zabývat.

Česko to podle Jurečky udělá. Podle něj různé složení výrobků porušuje pravidla jednotného evropského trhu.

Český spotřebitel chce stejnou kvalitu potravin jako západní, potvrdil průzkum SZPI

Číst článek

„Jsem ráda, že se vůbec toto téma po letech marného volání na program rady dostalo,“ řekla europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD. Podle jejího názoru by ale možná bylo lepší počkat na slovenské předsednictví EU.

„Nemyslím si, že rozdílnost musí být specificky dána jen pro země bývalé střední nebo východní Evropy,“ zdůraznil viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavel Mikoška.

Narážel tak na skutečnost, že se zdůrazňují rozdíly zejména mezi potravinami v Německu a Česku, ale bylo by dobré porovnat i složení potravin u jiných zemí. Například relaci Německo - Španělsko, Itálie - Španělsko atd.

„Myslím, si, že měla být udělána řádná právní analýza tohoto problému například z hlediska směrnice o nekalých obchodních praktikách,“ řekla Sehnalová.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme